Saturday, Jul. 4, 2020

Idealan vikend za berbe i druge planove na otvorenom

Autor:

|

23.09.2016

|

Kategorije:

Idealan vikend za berbe i druge planove na otvorenom

Jučer u 16,21h počela je kalendarska jesen. Jesen smo dočekali uz stabilno anticiklonalno vrijeme, a da ulazimo u hladniji dio godine najbolje se moglo primijetiti po noćnim i jutarnjim temperaturama koje su bitno pale u odnosu na one prije nekoliko dana. U dijelu unutrašnjosti zemlje minimalne temperature zraka padale su ispod 5 Celzijevih stupnjeva, a i u većem dijelu zaobalja bile su jednoznamenkaste. Ipak, dnevna toplina je i dalje prisutna pa su ponegdje najviše dnevne temperature uspjele prijeći vrlo toplih 25°C. More je i dalje toplo s površinskim temperaturama od 20 do 24°C na našem dijelu Jadrana. I kraj tjedna donosi stabilno ranojesensko vrijeme. Oborina neće biti, kao ni značajnog vjetra. Noći i jutra će biti svježa, a dani topli.

JADRAN:

U petak će u Dalmaciji biti pretežno vedro, a na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, tek ponegdje uz prolaznu malu do umjerenu naoblaku. Ujutro je u zaleđu Istre ponegdje moguća magla. Noću će puhati slaba do umjerena bura, prema jutru će prestati, a danju će biti tiho ili uz slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 5 do 12°C u zaobalju, te od 12 do 17°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature bit će od 21 do 26°C.

Subota će biti pretežno sunčana. Ujutro je u kotlinama zaobalja moguća magla, a popodne je unutrašnjosti Istre ponegdje moguć umjeren razvoj naoblake. Noću tiho, podno Velebita uz slabu do umjerenu buru. Danju će puhati slab vjetar sa zapada i sjeverozapada koji tek ponegdje na moru srednjeg Jadrana popodne prolazno može biti umjeren. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 8 do 13°C u zaobalju, te od 15 do 19°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature bit će od 23 do 27°C.

Pretežno sunčano ili vedro bit će tijekom nedjelje. Ujutro će ponegdje u zaobalju biti magla. Noću tiho ili uz slab burin, a danju će puhati slab vjetar zapadnih smjerova. Temperature zraka neće se bitno mijenjati u odnosu na subotu.

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima, veći dio nadolazećeg tjedna zadržat se stabilno vrijeme uz obilje sunca. Noći će biti prohladna, a dani topli, ponegdje i vrlo topli.

UNUTRAŠNJOST:

U petak pretežno sunčano i suho sa slabim vjetrom. Jutarnja temperatura od 3 do 10 uz mjestimičnu maglu, a najviša dnevna većinom od 17 do 22 Celzijeva stupnja.

U subotu se nastavlja pretežno sunčano i suho vrijeme. Ujutro je mjestimice moguća magla. Jutarnja temperatura od 4 do 10, a najviša dnevna većinom oko 20 Celzijevih stupnjeva ili malo iznad. Imat ćemo i povoljnu biometeorološku situaciju. Lijep dan za berbe i druge poslove na otvorenom.

Nedjelja nam donosi nastavak stabilnog vremena. Ujutro mjestimice magla, a tijekom dana suho i pretežno sunčano. Vjetar većinom slab. I dalje će noć i jutro biti prohladni uz minimalnu temperaturu ispod 10°C i moguću maglu, a najviša dnevna se očekuje oko ugodnih 20 do 24 Celzijeva stupnja.

U ponedjeljak kombinacija oblaka i sunca, a prema prognostičkim materijalima dan bi trebao proći uglavnom suho. Ostat će svježe, osobito ujutro. Danju ugodno toplo, ali ipak malo svježije nego u nedjelju jer će možda malo ojačati sjeveroistočni vjetar i bit će nešto naoblake.

Slično vrijeme bi nas moglo pratiti i sredinom novog tjedna. Uglavnom suho uz kombinaciju sunca i oblaka, a ujutro je moguća i magla. Jutra friška, a danju ugodno toplo. Samo je ponegdje moguća koja kišna kap, nema na vidiku nikakve veće kiše.

Promjena vremena moguća je tek u dane vikenda. Više o tome pročitajte tijekom ponedjeljka na našem portalu.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov