Wednesday, Jan. 20, 2021

Ispisana meteorološka povijest: Snijeg zabijelio Palagružu uz buru i 0 Celzijevih stupnjeva

Autor:

|

30.12.2014

|

Kategorije:

Ispisana meteorološka povijest: Snijeg zabijelio Palagružu uz buru i 0 Celzijevih stupnjeva

Kako smo i najavili, tijekom utorka pao je prvi snijeg na Palagruži, našem najisturenijem otoku na otvorenom moru. Snijeg u prosincu i nije posebna vijest da se ne radi baš o ovoj konkretnoj lokaciji. Iako je snijeg povremeno padao na Palagruži, od početka službenih meteoroloških mjerenja, a to je od 1952. godine, nikada nije zabilježen snježni pokrivač! Točnije, nije ga bilo do danas, a upravo je aktualni udar hladnoće donio povijesni snježni pokrivač, javlja Dalmacija News.

Palagruški svjetioničar Vojo Šain svjedočio je meteorološkoj povijesti ovoga otočića:

– Točno je, Palagruža se zabijelila! Snijeg je počeo padati oko 10:20 i od tada kontinuirano pada. Petnaest godina ovdje radim i povremeno je bilo susnježice, ali da se snijeg hvala na podlozi, to danas prvi put vidim – rekao nam je Vojo Šain.

Ako se pitate kako je moguće da snijeg danas nigdje u Dalmaciji ne pada nego tamo gdje se prosječno najmanje očekuje, za to postoji meteorološko objašnjenje. “Lake effect snow”, ili jezerski snijeg, u svijetu je poznat pojam koji označava fenomen kada iznimno hladan i suh arktički zrak sa sjevera Kanade dođe do Velikih jezera. Dok zračna masa prelazi preko vodenih površina jezera obogati se vlagom, stvore se oblaci koji naposljetku donesu obilan snijeg južnim obalama jezerskog područja. Slično se događa i u slučaju današnjeg palagruškog snijega. Vrlo hladan i suh kontinentalni zrak prelazi preko Jadrana. Dok je s naše strane Jadrana suho i pretežno sunčano, zrak se nad Jadranom obogati vlagom, te od otvorenog mora prema Italiji počne stvarati naoblaku koja najčešće donese snijeg talijanskoj obali Jadrana, a u ovom slučaju čak i otvorenom moru, jer su temperature zraka toliko niske da snijeg uspijeva stići sve do površine mora. To su iznimno rijetke meteorološke situacije.

sni

 Kontinuirana mjerenje od 1952. godine

Meteorološka postaja Palagruža (nalazi se na hridi visinske udaljenosti 98 m od mora) počela je s radom pod okriljem Austro-ugarske monarhije još 1894. godine pa sve do 1918. godine, a nakon toga pod Italijom sve do 1945. godine. Tada je nastavila raditi u bivšoj Jugoslaviji do 1952. godine, kada je osnovana meteorološka služba Hrvatske unutar tadašnje Jugoslavije. Napokon je od 1990. godine nastavila raditi pod okriljem Republike Hrvatske.

Satelitska snimka naoblake (WeatherMaps, Sat24, Eumetsat)Clipboard01

Clipboard02

Clipboard04

Foto: Vojo Krešimir Tomašić / Plovput

IMG 20141230 WA0021

IMG 20141230 WA0022

IMG 20141230 WA0026

Img D20506 B4k

 

herbergeur d image

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić