Monday, Jul. 13, 2020

Istra: (Neočekivani) noćni neverin; spašeno osam osoba

Autor:

|

09.07.2017

|

Kategorije:

Istra: (Neočekivani) noćni neverin; spašeno osam osoba

U prvim satima nedjelje sjeverozapadnu Istru je zahvatio neverin praćen olujnim udarima vjetra. Riječ je o olujnom sustavu koji je na prijelazu od subote na nedjelju zahvatio sjeveroistok Italije i zapad Slovenije, te se potom proširio  i na sjeverozapadnu obalu Istre. Zanimljivo je da taj neverin nije bio prognoziran od strane prognostičkih modela. Stoga nije bilo ni upozorenja na opasne meteorološke pojave.  Kiše je bilo vrlo malo (do 3 mm na području Umaga), ali je probleme stvorio olujni vjetar i visoki valovi.

Dvije jedrilice i jedno motorno plovilo s ukupno osam osoba, zatražilo je pomoć u porečkom i rovinjskom akvatoriju nakon jakog neverina koji je u noći sa subote na nedjelju zahvatio dio zapadne Istre, a brzom intervencijom vatrogasaca svi su spašeni, potvrdila je u nedjelju županijska Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Zbog jakog neverina tijekom noći su zaprimljene tri dojave o kalvarijama i problemima s plovilima. Najprije je u 2,25 sati dojavljeno da se uz plutajuću barijeru kod Porečke luke nalazi motorno plovilo i na njemu više osoba kojima je potrebna pomoć.

Pola sata kasnije dojavljeno je nasukavanje jedrilice u akvatoriju Valdibora u Rovinju. S jedrilice su spašene četiri osobe, a na intervenciji su bili i pripadnici rovinjske javne vatrogasne postrojbe s tri vozila i jednim gliserom. (tportal)

Radarska snimka u 02.40 , 9.7.2017. (ARSO)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned