Thursday, Jul. 16, 2020

Između dvije ciklone: Najhladnije jesensko jutro

Autor:

|

28.11.2017

|

Kategorije:

Između dvije ciklone: Najhladnije jesensko jutro

Nakon ciklone koja je u nedjelju gorskim krajevima donijela snježni ugođaj, ponedjeljak  i utorak su donijeli kratkotrajnu stabilizaciju vremena. U ponedjeljak je još samo na aerodromu Dubrovnik palo 4.8 mm kiše, dok je drugdje bilo suho uz dosta sunčanog vremena. Nakon vedre noći bez vjetra u utorak je u čitavoj unutrašnjosti zabilježen mraz, a bilo ga je i uz obalu, osobito u neposrednom  zaleđu Jadrana.  U mnogim su mjestima jutros izmjerene i najniže temperature ove jeseni, tri dana prije njenog (klimatološkog) kraja.

Po podacima s postaja DHMZ-a najhladnije je bilo na Zavižanu gdje se temperatura spustila do -9.2°C. Jutros je na Zavižanu izmjereno i 31 cm snijega. U Gospiću se temperatura spustila do -8.8°C, uz 4 cm snijega na tlu.  Još neke minimalne jutarnje temperature: Bednja, Parg i Plitvička jezera -7°C, Delnice, Krapina, Kutina, Lipik, Pazin i Slavonski Brod -6°C, Zagreb Maksimir, Nova Gradiška, Karlovac, Ogulin, Puntijarka  -5°C…U ostalim mjestima unutrašnjosti je izmjereno od -1 do -4°C. Zabilježimo da je -1°C izmjereno i u Pagu, a 0°C u Krku, Puli (grad) i na aerodromu Rijeka.  Na većem dijelu Jadrana su izmjerene minimalne temperature  od 1°C (Poreč, Rijeka, Šibenik) do 5°C (Dubrovnik, Lastovo). Najtopliji su jutros bili Mali Lošinj s 7°C i Palagruža s 8°C.

Od podataka s mreže automatskih postaja pljusak.com zabilježimo -10.7°C koliko je izmjereno na vrhu Biokova (Sv. Jure). U Lici je najhladnije bilo Krasno s -9.8°C, u Istri Lanišće na Ćićariji s -7.1°C, u unutrašnjosti Dalmacije Muć s -5.6°C.

Te su temperature izmjerene na 2 metra visine, dok su se pri tlu spuštale i ispod -10°C. Tako je u Gospiću na 5 cm iznad tla  izmjereno -12°C, u Slavonskom Brodu -10°C, u Križevcima, Zagrebu Maksimir i Ogulinu -9°C..Zabilježimo i -5°C na 5 cm od tla u Rijeci, -3°C u Zadru i Šibeniku, 0°C u Splitu..

Danju su temperature u nizinama unutrašnjosti porasle na vrijednosti do 7 ili 8°C, a  na Jadranu je izmjereno od 9 do 12°C. Ispod nule se cijelog dana zadržalo samo u najvišem gorju (Zavižan -3.8°C).

Porast naoblake sa zapada u poslijepodnevnim satima najava je nove ciklone, pa ćemo ovogodišnji studeni i klimatološku jesen ispratiti uz obilnije oborine.

Naslovna slika: Prvi jak mraz u Gorici, u zadarskom zaleđu. – 28.11.2017. – foto: Elvis Milanko

Fotografija Crometeo.

Fotografija Crometeo.

Fotografija Crometeo.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned