Thursday, Jul. 2, 2020

Srijeda između dvije ciklone

Autor:

|

25.11.2015

|

Kategorije:

Srijeda između dvije ciklone

U očekivanju nove sredozemne ciklone  koja će se tijekom četvrtka produbiti nad Tirenskim morem, srijeda je u  većem dijelu Hrvatske  donijela  uglavnom suho vrijeme.  U unutrašnjosti je tek ponegdje  zalepršala pokoja snježna pahulja. Najviše oblaka  je, kao i u utorak bilo na krajnjem jugu Jadrana. Razlog je ciklona koja se i danas zadržavala nad Jonskim morem.  U zadnja 24 sata je na dubrovačkom aerodromu Ćilipi palo 23 litre kiše, a u Dubrovniku tek 3.6 litre. Drugdje (do 19 sati, podaci DHMZ-a)  nije bilo mjerljivih oborina iako je u unutrašnjosti zalepršala pokoja snježna pahulja, a navečer je u Slavoniji padala i mjestimična slaba kiša.

Danas su zanimljiviji bili temperaturni podaci.  Najniža temperatura je po podacima DHMZ-a izmjerena na Zavižanu, -7.6°C.  U Gorskom kotaru i Lici su minimalne jutarnje temperature imale vrijednosti od -5°C do 0°C.  Gotovo jednako hladno kao i na Zavižanu je jutros bilo u unutrašnjosti Istre. Tako se u Pazinu minimalna temperatura spustila do -6.7°C, a mraza je, nakon vedre noći bilo i uz čitavu  obalu Istre, te na riječkom području.  U Rijeci se jutros minimalna temperatura spustila ispod 0°C, odnosno izmjereno je najnižih -1.0°C. Bio je to prvi hladni dan u Rijeci još od 10. veljače 2015. godine. Inače, prosječan studeni u Rijeci i donese jedan dan s minimalnom temperaturom ispod 0°C (hladan dan).  Mraza je jutros bilo i u unutrašnjosti Dalmacije  (Sinj -2°C).

U nizinama unutrašnjosti jutros  je izmjerena minimalna temperatura od 0 do 2°C, dok  je raspon bio najveći uz obalu Dalmacije. Izmjereno je od 2.4°C u Zadru do 10.8°C u Dubrovniku.

Danju  su u višem gorju najviše dnevne temperature uglavnom ostale negativne.  Na Zavižanu je temperatura ipak, nakon tri studena dana porasla malo iznad nule (0.2°C). U nizinama unutrašnjosti su najviše dnevne temperature bile tek malo više od jutarnjih i kretale su se od 2 do 4°C.   Najviše su temperature danju porasle u Istri i  na riječkom području. Tako je Pazin u rano poslijepodne bio za gotovo 15°C topliji od jutra. Izmjerena je najviša dnevna temperatura od 9.7°C.  U Rijeci je temperatura porasla do 9.1°C. Na većem dijelu Jadrana danju  je uz dosta sunčanog vremena izmjereno od 10 do 14°C, a u najtoplijem Hvaru i 15°C.

Naslovna slika: Suton u Splitu, 25.11.2015., Foto: Robert Pleško

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned