Wednesday, Oct. 5, 2022

Izražena fronta na početku kolovoza

Autor:

|

04.08.2019

|

Kategorije:

Izražena fronta na početku kolovoza

Početak kolovoza obilježio je brzi prolaz izražene hladne fronte. Fronta se preko napih krajeva premještala krajem petka i u noći na subotu 3. kolovoza donijevši mnogim krajevima jače nevrijeme. Prije prolaska fronte, izražene pred frontalne nestabilnosti zahvatile su kopnene krajeve tijekom petka.  Uz grmljavinu bilo i tuče, a lokalno je pala i vrlo obilna kiša. Tako je poslijepodnevno nevrijeme u Varaždinu donijelo 66 litara kiše na kvadratni metar. Za usporedbu mjesečni prosjek za kolovoz je 90.5 litara kiše na kvadratni metar.

Vatrogasci su u Zagrebu imali 11 intervencija zbog srušenih stabala na cestama. U Kampu spačeka u Samoboru troje je ljudi iz Njemačke ozlijeđeno nakon udara groma u plinsku bocu. Dvije osobe su lakše, a jedna je teže ozlijeđena. Samoborska hitna pomoć prevezla ih je u Vinogradsku bolnicu gdje su zbrinuti i izvan su životne opasnosti.

U večernjim satima petka fronta je zahvatila Istru i sjeverni Jadran te se tijekom večeri i noći  brzo premještala prema jugu i istoku.  Uz obilnu kišu prolazak fronte je pratili i olujni i orkanski  udari zapadnog i sjeverozapadnog  vjetra koji su na dijelovima Jadrana počinili dosta štete. U Istri je najviše štete bilo na području Vrsara gdje je vjetar čupao stabla.

U posljednjim satima petka 2. kolovoza fronta je zahvatila i Dalmaciju, a osobito je jako pogodila područje između Šibenika i Splita.  Bila je praćena olujnim udarima vjetra, a mjerne postaje Crometeo udruge lokalno su zabilježile olujne udare sjeverozapadnog vjetra, odnosno tramontane do 100 km/h. Za vrijeme nevremena najjači udar vjetra na Zvjezdanom selu Mosor iznosio je 148 km/h. Na splitskom i solinskom području vjetar je lomio i čupao stabla koja su padala po prometnicama, a na više mjesta su stabla padala na parkirana vozila i oštetila ih. Na više mjesta od siline vjetra padali su na tlo i električni stupovi, a na trogirskom je području bilo privremeno nestajalo i struje.

Duž Jadrana je bilo i plavljena obalnog područja zbog podizanja razine mora.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nizu pomorskih nesreća i nezgoda, koje su se dogodile tijekom nevremena na moru, od obale Istre do Brača, u MRCC Rijeka zaprimljeno je u relativno kratkom vremenu preko 140 poziva, od nautičara koji su zatražili neki oblik pomoći. Srećom, stradalih osoba nije bilo.

Podaci DHMZ-a o količini oborine ( za zadnja 24 sata, do 8 sati ujutro 3. kolovoza) govore da je tijekom petka i u noći na subotu lokalno pala i vrlo velika količina kiše.  Uz spomenutih 66.2 litara kiše u Varaždinu, najviše je kiše palo na istoku Slavonije. U Belom Manastiru 68 litara na kvadratni metar, a u Brestovcu 56 litara. U Osijeku Čepin je palo 51.8 litra kiše na kvadratni metar (glavnina  tj. oko 40 litara već  do petka navečer).  To je tek za 7 litara manje od mjesečnog prosjeka za kolovoz koji iznosi 58.8 litara kiše.  Više od 50 litara kiše, točnije 50.3 litre je fronta donijela i na  aerodromu Pula.  Još neke veće količine kiše su bile:  Karlovac 41.2, Vukovar 37, Poreč 37.5, Osijek aerodrom 36.6, Lipik 36, Slunj 33, Parg Čabar 32.7, Pula 32,  Kutina i Vinkovci 28,  Zavižan 27.9, Begovo Razdolje 27, Gospić 23.5, Đakovo i Hrvatska Kostajnica  23, Senj 22.4,  Plitvička jezera i Požega 21…

Subota je donijela postupno smirivanje vremena, ali i dalje uz lokalne pljuskove. Metetrološke postaje su zabilježile tek manje količine kiše, osim Koprivnice gdje je večernji pljusak donio 10 mm.

Zagreb, 2.8.2019. – foto: Zvonimir Katančić

Split, 2.8.2019. – foto: Karlo Repac

Cres, 2.8.2019. – Dolazak preuranjene noći nad otok Cres koju je predvodio nevjerojatan Shelf cloud uz udare vjetra iznad 100kmh. – foto: Vilson Berisha photographer

Dolazak shelf (arcus) clouda na Lun, najsjevernije mjesto na otoku Pagu
2.8.2019, Foto: Danijel Palčić Photography

Independence day, Pula. 02.8.2019., Foto: Sendi Smoljo Photography

2.8.2019. Srem / Cres , foto –  Sandro Puncet Photos

Koprivnica, 3.8.2019. – foto: Marko Posavec

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned