Wednesday, Apr. 1, 2020

Jesen i ljeto: Od 1°C na Zavižanu do 25°C u Hvaru i Makarskoj

Autor:

|

29.09.2015

|

Kategorije:

Jesen i ljeto: Od 1°C na Zavižanu do 25°C u Hvaru i Makarskoj

Posljednji dani rujna prolaze uz vrlo raznolike meteorološke prilike u našim krajevima. Nad Europom  dominira prostrana anticiklona. Tlak zraka se u našim krajevima kreće od 1020 hPa na jugu Jadrana pa do visokih 1030 hPa u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. istovremeno se nad Crnim morem zadržava ciklona,  tako da se nad našim krajevima uspostavilo sjeveroistočno strujanje.  Uz dosta sunca glavno obilježje vremena na Jadranu i danas je  bura. Zbog nje postoje ograničenja u prometu na karakterističnim dionicama cesta uz more koja su i u utorak navečer otvorena samo za osobna vozila.  Najviše dnevne temperature zraka na Jadranu danas su na sjeveru Jadrana  imale vrijednosti od 18 do 20°C, dok su se u Dalmaciji kretale od 20 do 25°C koliko je izmjereno u Hvaru i Makarskoj.  Slična je i  raspodjela temperatura mora. Današnje vrijednosti su se, po podacima DHMZ-a kretale od 18°C na sjeveru (Krk) do ugodnih 23°C u Dalmaciji (Hvar, Dubrovnik, Split).

U unutrašnjosti je kao i u prethodna dva dana drugačija vremenska slika. Prevladava oblačno vrijeme, povremeno uz malo kiše i uz osjetno niže, jesenske temperature zraka. Najviše dnevne temperature zraka su predzadnjeg dana rujna imale vrijednosti od 12°C u većem dijelu Slavonije do 15 ili 16°C u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. U Krapini je izmjereno i 17°C.

Kiše nije bilo puno, najviše na istoku Slavonije. U Gradištu je u zadnja 24 sata (do 20 sati) palo 6 litara, u Osijeku na aerodromu 5 litara, a u gradu 4 litre.

Najhladnije je u gorju osobito najvišem. Tako je na Sljemenu najviša dnevna temperatura danas dosegnula 9°C, a na Zavižanu je izmjereno tek 1°C.

Maksimalne temperature zraka 29.9.2015. (pljusak.com)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned