Tuesday, Jun. 2, 2020

Jesen u Slavoniji, ljeto na Jadranu

Autor:

|

10.09.2015

|

Kategorije:

Jesen u Slavoniji, ljeto na Jadranu

Ciklona koja je u srijedu donijela olujno nevrijeme na jugu Italije tijekom četvrtka se premjestila preko Otranta nad jugoistok Balkanskog poluotoka. Najviše kiše je u zadnja 24 sata palo u Srbiji, Albaniji, Makedoniji i Grčkoj.  Neke količine su 24 sata (do 20 sati u četvrtak su: Srbija –  Požega Užička 97 mm, Crni Vrh 77, Negotin 71; Makedonija: Gevgelija 71 mm.

U Hrvatskoj se utjecaj ciklone osjetio  samo rubno, najviše u Slavoniji i na jugu jadrana, gdje je četvrtak donio i najviše oblaka i nešto kiše. U Slavoniji je (podaci DHMZ-a do 20 sati) palo do 7 litara kiše (Gradište, Osijek Klisa). Na jugu Jadrana su  na aerodromu Ćilipi pale  4 litre kiše, u Dubrovniku tek 2 litre.   Vrlo malo kiše je palo i u sjevernim kopnenim krajevima.

Najviše dnevne temperature su se u oblačnijoj Slavoniji imale vrijednosti od 13d o 15°C, dok je malo toplije bilo na sjeverozapadu gdje su temperature dosezale i 19 ili 20°C.

Na Jadranu je, uz dosta sunca (osobito na sjevernom i srednjem dijelu)  bilo toplije, uz veći raspon najviših dnevnih temperatura. Na sjeveru Jadrana je uz buru  najviša dnevna temperatura dosezala 22 ili 23°C, dok je u Dalmaciji uglavnom prelazila vrlo toplih 25°C. Najviše je izmjereno u Makarskoj (27.7°C) i Hvaru (28°C).

Bura je malo snizila temperaturu mora. Tako je kod Krka izmjereno tek 21°C. U Dalmaciji je temperatura mora do 25°C (Dubrovnik, Hvar, Komiža).

Najviše dnevne temperature 10.9.2015. – www.pljusak.com

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned