Saturday, Aug. 8, 2020

Jesenska ciklona: Varaždin 101 mm kiše, pijavica u Trogiru

Autor:

|

19.09.2017

|

Kategorije:

Jesenska ciklona: Varaždin 101 mm kiše, pijavica u Trogiru

Intenzivan promet ciklona koji je počeo početkom rujna traje i dalje.  Kalendarsko ljeto ispraća ciklona (Iskra) koja  je donijela nove vrlo obilne oborine i pravi jesenski ugođaj osobito u zapadnim krajevima unutrašnjosti i u gorju.

Prema večeras dostupnim podacima DHMZ-a o količini oborine najviše kiše je u zadnja 24 sata 8do 20 sati) palo na varaždinskom području. U Varaždinu je izmjerena 101 litra kiše na kvadratni meta. To je više od prosječne mjesečne količine za rujan koja iznosi 89 litara kiše.  Koliko je troznamenkasta količina kiše u 24 sata u Varaždinu ekstreman događaj govore i slijedeći podaci. Rujan je u Varaždinu prosječno četvrti najkišovitiji mjesec (najkišovitiji su lipanj s  93.9 mm i srpanj s 94 mm, pa kolovoz s 91.2 mm).

Ukupno je u Varaždinu dosad (do 20 sati 19.9.2017) u rujnu palo 228 litara kiše. To ipak nije i rekordna količina. Rujan 2014. je donio 290.7 mm kiše što je apsolutni mjesečni rekord za bilo koji mjesec u godini.

Poplave u Varaždinskoj županiji- video: eVarazdinTV

Još neke veće količine kiše koje su pale u zadnja 24 sata (do 20 sati): Rab 68 mm, Zavižan 59, Puntijarka 58, Mali Lošinj 55, Ogulin i Pula aerodrom 53, Krapina 48, Gospić 45, Križevci  41, Parg i Senj 40, Zagreb Pleso 37, Zagreb Grič i Maksimir 36, Karlovac 35…U Dalmaciji je do 20 sati (prema večeras dostupnim podacima) palo do 21 mm (Zemunik) i 18 mm (Šibenik). Na istoku Slavonije je palo do 8 litara (Gradište).  Kiša i dalje pada pa će jutarnje kišne brojke biti u mnogim krajevima i veće.

Nakon novih 68 litara u Rabu ukupna količina kiše u rujnu popela na ekstremnih 533 mm.  To je prema podacima DHMZ-a, a prenosi hrt.hr i najveća rujanska količina kiše ne nekoj od glavnih meteoroloških postaja DHMZ-a.  Ukupna mjesečna rujanska količina u mjestima koje su već osigurale oborinske rekorde (Rab, Zavižan, Zemunik, Zadar, Poreč) se još povećala, a novi rujanski kišni rekordi su postavljeni i u Velikoj Gorici, Ogulinu, Krapini te na sve tri službene zagrebačke postaje (Grič, Maksimir, Puntijarka).

Izvor:  DHMZ/hrt.hr

Večeras je na

Od meteoroloških zanimljivosti dana izdvojimo i nevrijeme na području Trogira i okolice.

Olujno nevrijeme oko 11 sati i 30 minuta zahvatilo je šire trogirsko područje, piše dalmacijadanas.hr.  Olujni oblaci stigli su s jugozapada i donijeli grmljavinsko nevrijeme s obilnim oborinama. Osim kiše, povremeno je padala tuče promjera do dva centimetra. Velike količine oborina u kratkom vremenu izazvale su u Trogiru i okolici mjestimične bujične poplave. Prema prvim informacijama, jedno stablo je palo na automobil u Trogiru.

Nevrijeme je još gore probleme donijelo zapadnom dijelu Čiova. Na području Okruga formirala se pijavica koja je s mora stigla nad kopno i donijela velike probleme. Na terenu su vatrogasci DVD-a Okruk koji otklanjaju velike posljedice nevremena. Pijavica je srušila brojna stabla na prometnice, a stradali su i električni stupovi. Pogođeno je područje od kampa Rožac pa sve do Donjeg Okruga. Pijavice je također prošla preko Duge. Imali smo sedam intervencija. Od toga su četiri bile uklanjanje stabala sa županijskih cesta, a jednu malo složniju intervenciju u kampu Rožac. Tamo je, po mom mišljenju, nastala pijavica. Nema veće štete, ali ima puno stradalih stabala. Prava je sreća da su stabla padala točno između kamp kućica. Dva su krova tamo stradala na montažnim kamp kućicama tako da ih je pijavica isčupala.

Iznad kampa električno stup pao je na ulazna vrata jedne obiteljske kuće. Čovjek ne može zbog toga izići iz kuće. Iskopčali smo struju i sada ćemo ukloniti stup od kuće – kazao nam je Marin Radić, zapovjednik DVD-a Okruk.

Pijavica je s Čiova potom prešla na Trogir gdje je oštetila tamošnje brodogradilište. Vrtlog je srušio dio krovišta brodogradilišta i oštetio brojne parkirane automobile.

Nevrijeme je zahvatilo i dijelove otoka Brača. U Milni je u samo dva sata palo 40 litara kiše i tuče po kvadratnom metru. Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je i područje između Drniša i Hrvaca.

Ranije jutros jako nevrijeme zahvatilo je dio otoka Hvara. U Starom Gradu u kratko vrijeme palo je 47 litara kiše po kvadratnom metru. Bilo je mjestimičnih bujičnih poplava.

Foto: dalmacijadanas.hr

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned