Thursday, Jun. 4, 2020

Jesenska fronta donijela kišu, zahlađenje i orkansku buru

Autor:

|

24.09.2018

|

Kategorije:

Jesenska fronta donijela kišu, zahlađenje i  orkansku buru

Dugo najavljivana, izražena promjena vremena koja je konačno otpuhala rujansko ljeto nastupila je drugog dana kalendarske jeseni. Izražena fronta je u prvim satima ponedjeljka zahvatila sjeverozapadne i središnje krajeve unutrašnjosti, a potom se tijekom jutra i prijepodneva brzo širila prema istoku i jugu.

Već je do jutra (podaci DHMZ-a o količini oborine do 8 sati) u zapadnim krajevima zemlje palo i više od dvadeset  litara kiše (Parg  25.6 mm, Bednja i Čakovec 23, Krapina 20.8, Varaždin 20.4, Zagreb Aerodrom 20….).

Večernji podaci o količini oborine u zadnja 24 sata (do 20 sati) pokazuju da je kiša bila obilnija u Gorskom kotaru, na riječkom području te u središnjim kopnenim krajevima. Najveće količine su: Parg Čabar  42 mm, Zagreb aerodrom 32, Bilogora 29, Rijeka 28.7, Zagreb Maksimir 28, Zagreb Grič 27, Karlovac 26, Križevci, Zavižan  i Rab 25, Bjelovar, Daruvar i Ogulin 24, Knin 23, Puntijarka i Sisak 22, Krapina 21.2, Varaždin 20, Split Resnik 17, Senj 16, Gospić 15, Pazin i Pula aerodrom 12, Osijek Čepin 11…

Područje Primoštena oko 11 sati zahvatilo je jako grmljavinsko nevrijeme u kojem je u kratko vrijeme pala velika količina kiše. Tamo je već  do 12 sati pala 51 litra kiše po kvadratnom metru, pa su na prometnicama nastale bujice. Komunalne službe Općine Primošten i vatrogasci brzo su sanirali nastalu štetu. Bilo je poziva za ispumpavanje pošte, banke, nekoliko restorana…

Od podataka o količini kiše s mreže pljusak.com izdvajamo najveće količine: Primošten 58.1 mm, Platak 43.6, Jastrebarsko 43.0.

Prolaz fronte bio je praćen jakim sjevernim vjetrom u unutrašnjosti te olujnom i orkanskom burom na Jadranu. Na AMP Šubićevac u Šibeniku je u 11:57 izmjeren olujni udar bure od 103 km/h, što je rekord za tu postaju.

I na AMP Kaštel Gomilica je danas u 12:32 zabilježen najjači udar vjetra od početka rada te postaje (2008. godina). Izmjerena je orkanski udar bure od 122.8 km/h.

U Splitu (Marjan) danas je izmjeren udar bure od 155 km/h, što je, prema našim podacima i rekordno jak udar za mjesec rujan.

Na ulicama Splita je bilo slomljenih grana, srušenih stabala, oštećenih semafora i prometnih znakova, pomaknutih kontejnera, pa čak i oštećenih krovova autobusnih stanica. Bura je na Peristili srušila dio drvene konstrukcije uz katedralu sv. Duje.

Bura je danas stvarala i velike probleme u cestovnom i pomorskom prometu. Hak u izvještaju od 22:15 sati navodi  da su za sav promet zbog vjetra zatvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta DC54 Maslenica – Zaton Obrovački i most Dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku. U prekidu su brojne trajektne i katamaranske linije.

Prolaz fronte je donio i brzi i nagli pad temperature zraka. Tako je u Splitu u samo sat vremena temperatura pala čak za 13.9°C. U 12 h izmjereno je vrlo toplih 26.1°C, a sat vremena kasnije, u 13 sati 12.2°C.

Fronta se brzo premještala preko naših krajeva. Razvedravanje je u najzapadnijim krajevima nastupilo već prijepodne te se brzo širilo prema istoku i jugu. U 20 sati je vedro posvuda, osim na jugu Jadrana gdje se još zadržava oblačno.  Večer je svježa s temperaturama od 8 do 12 °C u nizinama kopnenih krajeva, a na Jadranu se temperature kreću od 15°C na sjeveru do 20°C na jugu.

Najviše je zahladilo u višem gorju, pa su večeras planinske postaje su u minusu: Zavižan -1.0°C, Sveti Jure-Biokovo -0.9°C, Dinara, Velika Duvjakuša -0.1°C.

Današnjih minimalnih -1°C na Zavižanu  je prva negativna temperatura na Zavižanu još od sredine svibnja. 15. svibnja je izmjereno -0.9°C. Niža temperatura od današnje je na Zavižanu izmjerena još prije gotovo pa  6 mjeseci. 7. travnja izmjereno -1.9°C.

Bura u Paškom zaljevu oko 15 h, 24.9.2018.  Foto: Jasminko Herceg

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned