Tuesday, Aug. 11, 2020

Jesenske kiše stižu po klimatološkom redu

Autor:

|

30.08.2017

|

Kategorije:

Jesenske kiše stižu po klimatološkom redu

Posljednji dani klimatološkog ljeta protječu uz pretežno sunčano te osobito na Jadranu i vruće vrijeme.  Najviše dnevne temperature u  srijedu su se kretala od 28 do 31°C. Najtopliji su bili Pazin s 31.7°C i Knin s 32.3°C. Četvrtak, 31. kolovoza će biti još malo topliji, a u većini krajeva dan će biti i vruć s temperaturama preko 30°C. Time će biti (klimatološki) zaokruženo jedno iznimno vruće i sušno ljeto.  Već se zna da će ovogodišnje ljeto u Dalmaciji (npr. Split, Dubrovnik) postati i rekordno sušno u povijesti mjerenja.  Biti će zasigurno, ako ne najtoplije onda u mnogim krajevima jedno od najtoplijih ljeta u povijesti mjerenja temperatura. Velika „konkurencija“ ovogodišnjem ljetu su ljeta iz 2012. i 2003. godine.

Početak rujna označava i početak klimatološke jeseni. A ove godine ona će početi uz izraženiju promjenu vremena s kojom će (barem u prvih nekoliko dana rujna) prestati ljetne vrućine.

Nakon dužeg vremena konkretnija kiša bi trebala pasti u većem dijelu zemlje, a osobito je potrebna i biti će pozdravljena u  sušnoj Dalmaciji. I zbog ublažavanja suše i zbog požara.

Na vrijeme će prvog rujanskog vikenda djelovati ciklona (nazvati ćemo je Eva)  koja će uz kišu, osobito u nedjelju donijeti i znatno  niže temperature zraka. U zapadnim krajevima unutrašnjosti  i na sjeveru Jadrana prve se oborine uz južne vjetrove očekuju već u petak, a potom će dani vikenda posvuda biti nestabilni uz česte pljuskove i grmljavinu. Mogući obilniji grmljavinski pljuskovi u kratkom vremenu mogu pak stvoriti probleme s bujičnim poplavama, osobito tamo gdje kiše nije bilo dugo vremena.

Naslovna slika:  Prognozirana količina kiše do ponedjeljka 4. rujna 2017. (model GFS, izlaz 12Z, 30.8.2017)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned