Saturday, Jul. 11, 2020

Još jedan studeni dan u unutrašnjosti

Autor:

|

29.01.2017

|

Kategorije:

Još jedan studeni dan u unutrašnjosti

I posljednji dani siječnja neće u nizinama unutrašnjosti pokvariti temperaturnu statistiku po kojoj će mjesec završiti kao jedan od hladnijih siječanja u povijesti mjerenja.  Primjerice, na meteorološkoj postaji Zagreb Maksimir je srednja dnevna temperatura u prvih 28 dana siječnja iznosila -3.0°C, što je za 2°C manje od prosjeka za razdoblje 1961.-1990. godine.

Tako je i nedjelja u većini krajeva na kopnu protekla uz tmurno, oblačno i maglovito vrijeme te uz cjelodnevne negativne temperature.  Nakon što su najniže jutarnje temperature imale vrijednosti od -10°C (Daruvar) do -7°C (Zagreb, Varaždin, Križevci), najviše dnevne su bile tek za koji stupanj više i kretale su se od -7°C do -5°C.  Jutro je najhladnije bilo u Lici i Gorskom kotaru gdje su se temperature spustile do -14°C (Gospić, Otočac, Crni Lug). Danju su ipak, uz više sunčanog vremena u Lici i Gorskom kotaru temperature porasle iznad 0°C (Gospić 2°C, Parg 3°C). Još malo više su temperature porasle u višem gorju. Tako je na Zavižanu izmjereno 4°C, a Puntijarka je sa 5°C bila za 10°C toplija od Zagreba.

Zimskom ugođaju u unutrašnjosti doprinosi i snježni pokrivač na tlu čija se visina već danima bitno ne mijenja.

Ponekog temperaturnog minusa je ujutro bilo i na obali (Šibenik -2°C, Rijeka 0°C), ali su danju uz obilje sunčanog vremena izmjerene najviše dnevne temperature od 8°C (Mali Lošinj, Zadar) do 12°C (Dubrovnik, Hvar).

Kupinečki Kraljevec, 29.1.2017.  – foto:vilcha/Crometeo forum

Črešnjevo, 29.1.2017. – foto: Valentino Barila

Zagreb – foto: sunkiller/Crometeo forum

Donji Lapac, foto: Mira Vukša

Dinara – foto: Rade Popadić

slika

slika

slika

slika

Biokov0, 29.1.2017. – foto: Toni Dragičević

Fotografija Crometeo.

Fotografija Crometeo.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned