Monday, Aug. 2, 2021

Još jedna ljetna fronta: Nevrijeme u Zagrebu, vrlo vruće u Dalmaciji

Autor:

|

28.08.2017

|

Kategorije:

Još jedna ljetna fronta: Nevrijeme u Zagrebu,  vrlo vruće u Dalmaciji

Nekoliko dana prije kraja klimatološkog ljeta opet se ponovio sličan meteorološki scenarij. Nakon niza vrućih i vrlo vrućih dana (odnosno još jednog toplinskog vala) sa sjeverozapada je stigla fronta koja je donijela osvježenje u unutrašnjosti i na dijelu sjevernog Jadrana, a opet će se najmanje osjetiti u Dalmaciji.

Sjeverne krajeve unutrašnjosti je na prijelazu iz nedjelje u ponedjeljak zahvatio rub oluje koja se glavninom premještala sjevernije od Hrvatske.  Ta je oluja mjestimice donijela i desetak litara kiše. Podaci DHMZ-a jutros do 8 sati: Bilogora 12.3 mm, Virovitica 11, Brestovac 10, Slatina 9…Drugdje u unutrašnjosti je tijekom noći kiše bilo manje ili je i izostala.

Nakon što je ujutro i prijepodne na sjeveru Jadrana te u gorskim krajevima uz oblačno vrijeme palo i vrlo malo kiše, u kasnim poslijepodnevnim i  večernjim satima ponedjeljka fronta sa sjeverozapada je zahvatila zapadne krajeve unutrašnjosti i sjeverni Jadran.

Oko 17 sati je jače grmljavinsko nevrijeme zahvatilo područje Zagreba, osobito zapadni dio grada.  Vatrogasna postrojba Zagreb objavila je na svom facebook profilu oko 19.30 da je već 60-ak intervencija odrađeno, piše HRT.

Zagrebački ured za upravljanje hitnim situacijama objavio je priopćenje u kojem navodi da je prema izvještaju Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba nakon olujnog nevremena praćenog tučom u poslijepodnevnim satima najviše pogođen zapadni dio Grada Zagreba (Črnomerec, Podsused, Stenjevec, Gajnice). Na terenu je 30- ak ekipa dobrovoljnih vatrogasnih društava koje rješavaju intervencije koje se odnose na ispumpavanje vode poplavljenih prometnica, objekata javne namjene i stambenih objekata. Zbog velikog broja intervencija Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava Grada Zagreba, mole se građani za strpljenje i razumijevanje.

Promet je prekinut u Zagrebu na raskrižju Aleje grada Bolonje i Ulice Velimira Škorpika, zbog veće količine vode na kolniku. Promet se preusmjerava na ostale prometnice uz regulaciju prometne policije. U zapadnom dijelu grada HAK savjetuje povećan oprez zbog veće količine vode na kolnicima i podignutih šahtova. Povremeno se stvaraju kolone i zastoji.
U Karlovcu se zbog vode na kolniku u Zagrebačkoj ulici na podvožnjaku Ilovac vozi obilazno DC1-Orlovačka-DC36 -DC1, objavio je HAK u 20.50.

Obilna kiša “potopila” je i prostor ŠRC-a gdje se odvijaju Dani piva, zatim Šanac, ali i ulicu kod Doma umirovljenika u Karlovcu gdje su ekipe iz Vodovoda i kanalizacije odmah izašle na teren. Duga Resa i okolica nisu imale problema s velikim količinama vode.

Prema podacima s meteorološke postaje Podsused (www.pljusak.com) nevrijeme je donijelo 55 litara kiše, od čega je glavnina 50 mm pala za 45 minuta  . Temperatura se u sat vremena s 30°C spustila na 18°C.  I u obližnjem Orešju je palo 55 litara. U Gornjem Vrapču  su pale 34 litre kiše. Ostale postaje na zagrebačkom području su izmjerile manje kiše: Prečko i Vrbani 17 litara, a Mlinovi 15. Najmanje je palo na istoku grada, od 4 do 6 litara. Podaci sa DHMZ postaja to potvrđuju: Zagreb Grič 11, Zagreb Maksimir 7 mm. U Krapini i Varaždinu je palo 12 litara kiše.

Fronta je u večernjim satima brzo prešla i preko Istre, donoseći grmljavinske pljuskove i prolazno pojačan vjetar. Najviše kiše je palo na sjeveru i istoku Istre, od 12 do 16 litara.  Do 23 sata u ponedjeljak u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije je pala tek pokoja litra kiše mjestimice.

Fronta je donijela osvježenje u unutrašnjosti i na sjeveru Jadrana. Nakon nekoliko vrućih i vrlo vrućih dana, posljednji ponedjeljak u unutrašnjosti je donio najviše dnevne temperature ispod 30°C, uglavnom od 27 do 29°C.  Na sjevernom Jadranu su maksimalne temperature zrake imale vrijednosti od 30 do 32, s time da je poslijepodne i navečer osvježilo.

U Dalmaciji su dan obilježile vrućine, a nisu bile rijetke ni temperature iznad 35°C. Od dostupnih podataka o maksimalnoj temperaturi zraka, izdvajamo Šibenik s 36.4°C. Bio je to prvi vrlo vrući dan u Šibeniku još od 10. kolovoza. Slično je bilo i  u još nekoliko mjesta. U Zadru Zemunik je izmjereno najviših 36.2°C,  u Splitu 35.5°C, a Ploče i Split aerodrom su izmjerili maksimum od 35.2°C. Knin je nakon tri vrlo vruća dana u nizu danas „stigao“ do 34.8°C.

U Metkoviću je u 14 sati izmjereno 36,5°C, a u Imotskom 35.7°C.

Maksimalne temperature s nekih postaja mreže pljusak.com su bile:  Vid 38.5°C, Dubravice 38.1°C , Prvić 37.9°C, Skradin 37.8°C,  Šibenik-Dubrava 37.4°C, Miljevci-Ivići 37.0°C, Bilice-Vrulje 36.9°C, Pirovac 36.7°C, Vodice-Magistrala 36.6°C.

Ovako visoke temperature se slijedećih dana neće ponoviti, odnosno čini se da je kolovoz „završio“ s vrlo vrućim danima. Hoće li rujan iznenaditi s još pokojim vrlo vrućim danom (ili više njih) ostaje da se vidi. Na svom početku vrlo vjerojatno neće.

Zagreb 28.8.2017.- foto: 24sata.hr

Naslovna slika: Zagreb Podsused, u sat vremena palo 55 litara kiše

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned