Saturday, Aug. 8, 2020

Jutarnji mraz na početku studenog

Autor:

|

01.11.2017

|

Kategorije:

Jutarnji mraz na početku studenog

Kraj listopada i početak studenog protječu uz stabilno i suho vrijeme pod utjecajem anticiklone.  Posljednje listopadsko jutro, te osobito prvo jutro mjeseca studenog obilježio je mraz u  većem dijelu unutrašnjosti.

Prema podacima DHMZ-a  u Gospiću, Otočcu, Sinju i  Slavonskom Brodu temperatura se jutros spustila do  -4°C.  Na Plitvicama je izmjereno -3°C, u Daruvaru, Koprivnici i Križevcima -2°C,  Karlovcu, Sisku, Krapini, na aerodromu Pleso i Kninu -1°C, a u Ogulinu i Zagrebu (Maksimir)  0°C.  Na istoku Slavonije minimalne temperature su iznosile do 2°C. Na Jadranu  su jutarnje minimalne temperature imale vrijednosti od 5 (Šibenik) do 12°C (Dubrovnik, Mali Lošinj).

Danju su uz pretežno ili djelomice sunčano vrijeme temperature brzo rasle pa su najviše dnevne temperature mjestimice bile i za 20°C više od minimalnih jutarnjih. U Slavonskom Brodu je danas temperatura porasla do 16.2°C,  u Gospiću do 15.0°C, a Ogulinu do 16.6°C.  U većini mjesta u unutrašnjosti su izmjerene temperature od 14 do  16°C. Na Jadranu je izmjereno od 17 do 19°C. Temperature mora se kreću od 17 do 19°C.

Slijedećih dana će zbog jačanja južine mraz i izostati, a malo kiše se očekuje tijekom petka, osobito na Jadranu i u gorskim krajevima uz obalu. Ovogodišnji mjesec studeni tako na svom početku neće opravdati svoje zimsko ime. Na prave studene dane (a to su dani u kojima najviša dnevna temperatura ne prelazi 0°C),  još ćemo pričekati. Uostalom, prosječno se u nizinama unutrašnjosti pojavi u ovome mjesecu tek po jedan takav dan, a na Jadranu niti jedan.

Naslovna slika: Jutarnji mraz u Donjem Biteliću (općina Hrvace) – foto: Toni/Crometeo forum

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned