Thursday, Jul. 9, 2020

Jutro na Biokovu -1°C, bura ohladila more na cijelom Jadranu

Autor:

|

31.05.2014

|

Kategorije:

Jutro na Biokovu -1°C, bura ohladila more na cijelom Jadranu

Sjeverno visinsko strujanje u subotu je donijelo suho vrijeme. Dok na Jadranu prevladavalo sunčano, u unutrašnjosti lokalno ima povećane naoblake, ali bez oborina. Uz suho vrijeme na Jadranu je vjetrovito. Protekle noći i jutra puhala je umjerena do jaka bura, podno Velebita i olujna koja je ponegdje prolazno imala orkanske udare do 120 km/h.

Na meteorološkim postaja u naseljenim područjima bura je znatno slabija, ali su mjestimice zabilježeni vrlo jaki i olujni udari. Tako je jutros u Makarskoj bilo bure do 79 km/h, u Splitu i Dubrovniku do 65 km/h.

Jutro je bilo prohladno u većem dijelu zemlje. Zahladilo je najviše u višem gorju. Najhladnija mjerna postaja u Hrvatskoj bila je Sveti Jure na Biokovu gdje je izmjereno -1°C. Na Zavižanu je bilo -0,2°C. U Pargu, Mirkovici i Bjelolasici izmjereno je prohladnih 3°C. Drugdje su minimalne temperature bile većinom od 6 do 18°C na otvorenom moru.

Danju su temperature u unutrašnjosti većinom od 15 do 19°C, svježije je samo u Gorskom kotaru. Na Jadranu su temperature od 19 do 23°C.

Bura je pomiješala slojeve, pa su temperature mora posvuda niže u odnosu na prethodnih nekoliko dana. U Splitu i Šibenika jutros je izmjereno samo 17 Celzijevih stupnjeva.

Nakon stabilne subote uslijedit će nestabilnija nedjelja jer će sutra poslijepodne u mnogim krajevima Dalmacije biti prolaznih grmljavinskih pljuskova. Sljedeći tjedan bit će sve stabilnije i postupno malo toplije. Iako već sutra ulazimo u klimatološko ljeto, sljedećih desetak dana ljetnih temperatura neće biti. Bura će prestati, pa će se i more vrlo brzo ponovno ugrijati.

Naslovna fotografija: Krešimir Bilušić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić