Saturday, Jul. 4, 2020

Južina prije genovske ciklone

Autor:

|

05.11.2017

|

Kategorije:

Južina prije genovske ciklone

Nakon stabilnih i suhih dana koji su obilježili kraj listopada i početak studenog, početak novog tjedna donosi izraženiju promjenu vremena. Nju donosi ciklona koja se danas počela razvijati i jača nad Genovskim zaljevom.  I upravo je, prema  podacima o oborini u Europi dostupnima  u nedjelju navečer, grad Genova „kišna metropola“ Europe. U zadnja 24 sata (do 20 sati) izmjerene su 134 litre kiše na kvadratni metar.  To je više od mjesečnog prosjeka za Genovu koji iznosi 109 litara kiše.

A kad se u meteorološkim izvještajima nađe rečenica „ u Genovskom se zaljevu formira ciklona“, kao što to piše u nedjeljnom izvješću Pomorskog meteorološkog centra Split DHMZ-a, onda to znači da se i u našim krajevima očekuju vrlo dinamične  vremenske prilike. Klasična genovska ciklona našim krajevima, osobito Jadranu i krajevima uz Jadran donosi vrlo vjetrovito vrijeme te često i velike količine oborine. Tako će biti i s aktualnom ciklonom koju pratimo je pod imenom Luka. Institut za meteorologiju iz Berlina, koji imenuje i ciklone i anticiklone nad Europom, ciklonu je na svojim meteorološkim kartama nazvao Karl.

DHMZ je u sustavu meteoalarm za ponedjeljak izdao brojna upozorenja vezana uz obilne oborine i vjetar.  Samo za područje Slavonije za ponedjeljak nisu izdana upozorenja u sustavu meteo alarma.  Za čitavu obalu, Gorski kotar i Liku je izdano „narančasto“ upozorenje za obilnu kišu i moguće bujične poplave.  „Žuto upozorenje“ zbog obilne kiše je izdano i za unutrašnjost Dalmacije te središnje i sjeverozapadne  krajeve unutrašnjosti. Za Jadran je izdano upozorenje i za jak i olujni vjetar. U  Dalmaciji će puhati jako i olujno jugo, a na sjeveru će no okrenuti na jaku i olujnu  buru s orkanskim udarima.

Nedjelja je još protekla uz u većem dijelu zemlje djelomice sunčano i suho vrijeme. Jako jugo na sjeveru Jadrana i porast naoblake najavili su dolazak ciklone i fronte. U kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima na sjeveru Jadrana je bilo i malo kiše.

Uz južinu nedjelja je donijela i iznadprosječno visoke temperature zraka. Osobito je toplo bilo u zapadnim i sjevernim  krajevima unutrašnjosti. Izmjerene su najviše dnevne temperature od 17 do 19°C. Najtopliji su bili Daruvar s 19.5°C te Karlovac s čak 20.8°C.  U Slavoniji su izmjerene najviše dnevne temperature od 13 do 16°C. Toplo je bilo i duž obale s temperaturama od 17 do 19°C, a u Dubrovniku i do 20.3°C.

Sinoptička karta za ponedjeljak 6.11.2017. (Institut za meteorologiju, Berlin)

Jugo u Rapcu, 5.11.2017. – foto: Nedeljko Mandić

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned