Thursday, Jul. 9, 2020

Kad već nismo imali pravo, nastavak listopada nam donosi “bablje” ljeto!

Autor:

|

06.10.2014

|

Kategorije:

Kad već nismo imali pravo, nastavak listopada nam donosi “bablje” ljeto!

Naslovna fotografija: Nedjeljno kupanje u Rapcu / David Faraguna

Ako smo već veći dio ljeta i rujna iza nas imali neobično velik broj ciklona i atmosferskih fronti nad našim područjem, ovogodišnji listopad, barem u svojoj prvoj polovici donosi nam obilje stabilnih dana uz temperature zraka koje su više od prosjeka za ovaj dio godine.

U novom tjednu sinoptička situacija nad Europom održavat će se danima; nad sjeverozapadnim dijelom kontinenta dominirat će duboka atlantska ciklona, dok će njegovim istokom dominirati polje povišenog tlaka zraka. To će većem dijelu Europe donijeti toplo jugozapadno visinsko strujanje.

Južni vjetrovit donijet će nam postupan porast temperature zraka kojega će najviše osjetiti stanovnici unutrašnjosti zemlje. U većini krajeva tjedan će proći u znaku suhog vremena uz određene iznimke, poput ponedjeljka, kada su osobito na južnom Jadranu mogući pljuskovi, te srijede, kada na Kvarneru može biti malo kiše. Zbog stabilnog vremena magla i niski oblaci bit će vjerni jutarnji pratitelji u unutrašnjosti zemlje, a povremeno će se javljati i na Jadranu!

Sve u svemu,, kada već ove godine nismo okusili ono pravo, listopad nam očito donosi bablje ljeto!

JADRAN

U ponedjeljak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Ujutro je ponegdje u zaobalju moguća sumaglica i magla. Iako će u većini krajeva cijeli dan biti suho, uz prolazno više oblaka ponegdje može pasti vrlo malo kiše. Na jugu Dalmacije, osobito u Konavlima može biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. U noći će puhati slaba, podno Velebita umjerena do pojačana bura. Danju će vjetar u većini krajeva okrenuti na slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 21 do 25°C.

U utorak će u većini predjela biti pretežno sunčano i suho, ponegdje i vedro. Uglavnom su još u prvom dijelu dana na otvorenom moru i vanjskim otocima Dalmacije mogući kiša ili pokoji pljusak s grmljavinom. U noći i dijelu jutra ponegdje je moguća magla, uglavnom u kotlinama zaobalja, ali i ponegdje na moru. Noću će biti tiho ili uz slabu buru, danju će vjetar okrenuti na slab jugozapadnjak. Navečer na sjevernom Jadranu slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 20 do 24°C.

Srijeda donosi nastavak stabilnog vremena uz dosta sunca. Više sunca bit će u Dalmaciji, a više oblaka povremeno na sjevernom Jadranu. Ujutro je ponegdje moguća magla ili niski oblačni sloj, a popodne u zaleđu Kvarnera može pasti pokoja kišna kap. Na sjevernom Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo, u Dalmaciji noću tiho, danju slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 21 do 25°C.

Četvrtak će u Dalmaciji biti pretežno sunčan ili vedar, tek ujutro ponegdje uz moguću sumaglicu i maglu. Na sjevernom Jadranu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, tek ponegdje uz mogućnost za neznatnu kišu. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će većinom slabo jugo, južnije od Šibenika noću tiho, danju slab jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka u Dalmaciji bez veće promjene, na sjevernom Jadranu malo više. Najviše dnevne temperature od 22 do vrlo toplih 26°C ponegdje u Dalmaciji.

U petak posvuda stabilno i suho vrijeme uz dosta sunca. Da se nalazimo u središnjem mjesecu klimatološke jeseni podsjećat će nas mjestimična jutarnja magla, osobito u zaobalju u jutarnjim satima. Vjetar će biti slab, na sjevernom Jadranu slabo jugo i jugozapadnjak, u Dalmaciji noću tiho ili burin, danju slab jugozapadni vjetar. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene, najviše dnevne većinom od 23 do 26°C.

Subota će biti pretežno sunčana ili vedra. Ujutro je mjestimice na moru i zaobalju moguća magla. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu ponegdje i slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 14°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 27°C.

Nedjelja donosi nastavak stabilnog i za dio godine natprosječno toplog vremena uz obilje sunca. Ujutro je mjestimice na moru i zaobalju moguća magla. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 14°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 27°C.

KOPNO

U ponedjeljak bi trebalo biti više sunčanog vremena, ali će i dalje biti umjerene naoblake, ujutro mjestimice i magle. Vjetar većinom slab, u istočnoj Slavoniji povremeno umjeren jugoistočni. Temperatura zraka bez veće promjene, popodnevna možda u blagom porastu pa će u većini mjesta biti između 17 i 20 Celzijevih stupnjeva.

U utorak i osobito sredinom tjedna će malo zajužiti uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar što će smanjiti mogućnost za dugotrajnu maglu. To bi moglo potegnuti temperaturu zraka i blizu 25 Celzijevih stupnjeva, ali pod uvjetom da bude sunčanog vremena. Naime, u slučaju maglovitog i tmurnog vremena bit će možda i malo niža od 20°C, ali ako popodne bude dosta sunca onda će biti i viša od 20°C. Teško je prognozirati trajanje te maglene naoblake pa će svako mjesto imati svoj tempo razvedravanja i maglenih jutara. No, kako vjetra bude sve više tako će i sunčanog i toplog vremena biti sve više. Pravo bablje ljeto. Kiše u sljedećih nekoliko dana nema na vidiku, osim možda malo u Gorskom kotaru potkraj utorka i tijekom srijede, ali bi se radilo o malim količinama i ograničenim samo na Gorski kotar.

Načelno se čini da sve do kraja tjedna nema nikakvih kiša, nikakvih većih pogoršanja, nikakvih većih zahlađenja, nema mrazeva ni snijega… Dakle, jedno ugodno i pitomo vrijeme koje će odgovarati planovima na otvorenom i svim vanjskim radovima. Ovo će sigurno obradovati poljoprivrednike i uzgajivače cvijeća za Sve svete. Jutra mogu biti maglovita iako će uz jačanje južnih vjetrova prema vikendu uvjeta za maglu biti sve manje. Očekujemo dosta sunčanog vremena, a osim sunca grijat će nas i južina pa bi dnevna temperatura zraka u većini mjesta od četvrtka do nedjelje bila između 22 i 27 Celzijevih stupnjeva u hladu. Puno toplije od prosjeka za listopad!

Južina i zatopljenje mogli bi  označiti približavanje jedne ciklone na samom kraju tjedna pa u nedjelju već prema kraju dana nije isključeno da dođe i malo kiše, no o tome ćemo kad dođe vrijeme.

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić