Saturday, Jul. 4, 2020

Kada nastupa vrhunac ljeta?

Autor:

|

20.07.2014

|

Kategorije:

Kada nastupa vrhunac ljeta?

Krajem srpnja svijetli dio dana smanji se za čak 50-ak minuta u odnosu na 21. lipnja, prvi dan kalendarskog ljeta. Postupno smanjenje trajanja svijetlog dijela dana i produljivanje noći postupno dovode do promjena u “ponašanju” atmosfere na umjerenim zemljopisnim širinama sjeverne hemisfere.

To je zbog toga jer se ukupna količina primljene sunčeve energije postupno počinje smanjivati. To ipak ne znači da će 21. lipnja biti i najtopliji dio godine.

Ljeto “kasni” za Suncem

Ljeto “kasni” za Suncem pa tako najtopliji dio ljeta, a time i godine, podosta kasni za prvim danom kalendarskog ljeta, odnosno za trenutkom kada su kut upada sunčevih zraka i duljina svijetlog dijela dana najpovoljniji za zagrijavanje kopna i mora.

Kada se događa vrhunac ljeta, najtopliji dio godine? Ne postoji odgovor na to pitanje koji se može primijeniti na svaku godinu i na svako područje. To konkretno znači da će najtopliji dio godine svaki put pasti u neko različito vrijeme, različiti dio nekog ljetnog mjeseca.

Također se najtopliji dio godine na različitim područjima može dogoditi u različito vrijeme. Ipak, sustavno prateći i proučavajući vrijeme na određenom lokalitetu dugi niz godina dobit ćemo podatke o klimi toga područja. Iz takvih podataka, dobivenih dugogodišnjim praćenjem vremenskih prilika, dobit ćemo prosječne vrijednosni o temperaturama, vjetru, oborinama i ostalim meteorološkim parametrima.

Primjerice, prikupljamo li 30 godina meteorološke podatke u Zadru, sustavno i propisano, po isteku tog razdoblja dobit ćemo pregled klime Zadra. Iz takvih podataka o klimi može se isčitati datum prosječno najtoplijeg dana u godini (i ostale zanimljivosti).

Od zapada prema jugu i istoku…

Napravimo malu klimatološku “šetnju” Hrvatskom. U našoj zemlji prosječni vrhunac ljeta prvo se dogodi u najzapadnijim krajevima zemlje, primjerice u Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj. Prosječno najtopliji dan na tom području dogodi se oko 18. srpnja, u drugoj dekadi toga mjeseca.

Nakon toga, vrhunac se u zadnjoj dekadi srpnja događa na sjevernom Jadranu i Slavoniji, a u Dalmaciji se prosječno najtopliji dio godine događa u prvoj dekadi mjeseca kolovoza.

To je zbog toga jer poremećaji koji donesu svježiji i vlažniji zrak s Atlantika prvo dosegnu najzapadnije krajeve zemlje, a na Dalmaciju se prošire tek u kolovozu. I na samom primjeru Dalmacije lijepo se može uočiti da se vrhunac ljeta prvo dogodi u sjevernoj Dalmaciji, zatim u srednjoj, a tek onda u južnoj. To razdoblje varira oko 10 dana, a u nekim predjelima Dalmacije najtopliji dio prolongira se za prve dane druge dekade (desetodnevlja) kolovoza!

Različiti kolovozi

Samo zato što višegodišnji prosjeci ukazuju da je neki dio godine prosječno najtopliji, to često ne znači da će se u stvarnosti isto i dogoditi. Primjerice, 2000. godine velike vrućine su potrajale sve do kraja kolovoza. Suša i visoke temperature zraka pogodovali su širenju velikih šumskih požara diljem Dalmacije.

Dugo očekivani kraj “pasjih” vrućina dočekali smo doslovno zadnjih dana mjeseca. S druge strane, u kolovozu 2006. i 2007. vrijeme se jako destabiliziralo već od početka kolovoza, pa je dobar dio oba ta mjeseca bio obilježen čestim kišama, neobičnom svježinom i vjetrovitim vremenom.

Ukratko, u većem dijelu zemlje vrhunac ljeta se dogodi u srpnju, a u Dalmaciji u kolovozu. Ekstremni su primjeri kada se najtopliji dan u godini ne dogodi u ta dva mjeseca.

Da bismo se prisjetili kada se to zadnji put dogodilo ne moramo “putovati” duboko u prošlost. Rekordno visoke temperature zraka zabilježene su prošle godine u rujnu kada su brojna mjesta u zemlji, pa tako i Dalmaciji, imala najvišu dnevnu temperaturu 35°C i više.

U Gradištu je samo malo nedostajalo za dosezanje čarobne vrijednosti od 40°C. Uglavnom se u unutarnjosti zemlje iznimno rijetko može dogoditi da se najtopliji dan u godini zabilježi u lipnju.

No, i nakon najtoplijeg dana u godini valjda očekivati još podosta vrućih dana. Činjenica da je neke godine prošao najtopliji dan ne znači da se prave ljetne temperature nisu bilježile još tjednima ili čak mjesecima nakon toga.

U Dalmaciji je poznata prekretnica vremena blagdan Velike Gospe. Hoće li ove godine vrijeme poštovati podatke o višegodišnjim prosjecima ostaje da vidimo.

Naslovna fotografija: Vojko Bašić / CROPIX

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić