Tuesday, Aug. 11, 2020

Kakav je meteorološki fenomen pogodio Split u petak navečer? (FOTO)

Autor:

|

08.11.2014

|

Kategorije:

Kakav je meteorološki fenomen pogodio Split u petak navečer? (FOTO)

Iako Splitu aktualna ciklona nije donijela značajnije oborine, ona će ostati upamćena po jugu. Točnije, po najjačem jugu posljednjih nekoliko godina. U petak navečer jugo je na službenoj postaji Split Marjan dosegnulo prosjek od 23,7 m/s i imalo udare do orkanskih 33,8 m/s (123 km/h). Daleko je to od rekordnog udara juga zabilježenog u Splitu od 41,4 m/s (gotovo 150km/h), no jučerašnji je udar juga službeno najjači od 16.3.2011., kada je puhalo istom jačinom. Također, radi se o jednom od najjačih udara juga zadnjih 20 godina.

Pomnijom analizom meteoroloških podataka na svim splitskim postajama, a osobito službenoj na Marjanu, lako se može primijetiti da su najjači udari juga zabilježeni oko 19 sati, upravo za vrijeme naglog i kratkotrajnog pada tlaka zraka. Od 19 do 21 sat tlak zraka zatim je naglo porastao za oko 3hPa, a jugo je naglo oslabilo.

Zanimljivo je također primijetiti da ovo naglo jačanje juga do orkanskih udara nije zabilježeno bilo gdje drugdje u Dalmaciji, već isključivo na relativno uskom splitskom području (zabilježile su ga sve mjerne postaje u Splitu). Tako je tek umjereno do pojačano jugo puhalo na šibenskom i na makarskom području, ali i na otocima.

Za vrijeme puhanja olujnog juga s orkanskim udarima more je na obalama Splita imalo stanje 4 do 5, a zabilježena je i jednosatna plima. Događaj se zbio uslijed djelovanja na vrijeme duboke sredozemne ciklone s centrom u to vrijeme između Malte i Sicilije, kada je sama ciklona poprimila neka obilježja vantropske oluje. Tek bi detaljnije meteorološke analize mogle dati odgovor na pitanje što se točno dogodilo na području Splita u vrijeme naglih varijacija tlaka zraka i „divljanja“ vjetra. Sam događaj inače nije bio praćen značajnijim oborinama ili konvektivnom aktivnošću.

Službeni podaci s postaje Split Marjan tijekom petka – tlak zraka i udari vjetra
slika

slika

Foto: Pave Pilić
slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Foto: Karlo Repac
slika

slika

slika

Foto: Toni Trumbić
10647123 606768526112546 76410761171032854 n

Foto: Miroslav Lelas
slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić