Friday, Jul. 3, 2020

Kakvo nas vrijeme čeka u nastavku tjedna? Je li moguć bijeli Božić?

Autor:

|

14.12.2016

|

Kategorije:

Kakvo nas vrijeme čeka u nastavku tjedna? Je li moguć bijeli Božić?

Možda su neki zaboravili, ali lanjski je prosinac u Hrvatskoj u klimatologiji ostao upamćen po rijetko viđenoj suši. Gotovo nijedan dio zemlje nije dobio bilo kakve oborine, što je izrazito atipično za prvi mjesec klimatološke zime. Čini se da je i ovogodišnji prosinac „odlučio“ krenuti stopama svoga prethodnika pa nas ciklone, a s njima i oborine, zaobilaze u širokom luku.

A “široki luk” je zapravo postojana anticiklona, odnosno polje visokog tlaka zraka, koje već više od dva tjedna podržava stabilno vrijeme u našem dijelu Europe. Anticiklona sprječava uspostavljanje zonalnog strujanja, odnosno onoga koje nam donosi vlažni zrak s Atlantika. Ni samo Sredozemlje nema ciklona koliko je to krajem godine uobičajeno.

Identična sinoptička situacija zadržat će se i do kraja aktualnog tjedna. To znači da će nas pratiti većinom stabilno ranozimsko vrijeme uz  hladna jutra ali i relativno ugodne dane.

JADRAN:

Nakon sunčanog utorka, uslijedit će nešto oblačnija srijeda. Pri tome će više oblaka biti na sjevernom Jadranu i nad otvorenim morem, a više sunčanih razdoblja u srednjoj i osobito južnoj Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu, vanjskim otocima i osobito nad otvorenim morem može pasti malo kiše. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera. Minimalne jutarnje temperature zraka od -2 do 3°C, uz obalu većinom od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 7°C u riječkom zaleđu do 14°C u Dalmaciji.

četvrtak nas čeka pretežno sunčano vrijeme, promjenjive naoblake će biti nad otvorenim morem. Puhat će slaba bura koja će navečer malo ojačati pa će ponegdje biti umjerena, podno Velebita i jaka. Minimalne jutarnje temperature zraka od -1 do 4°C, uz obalu većinom od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 9°C u zaleđu Kvarnera do 15°C u Dalmaciji.

Petak donosi nastavak stabilnog i pretežno vedrog vremena. Puhat će slaba, na sjevernom Jadranu ponegdje i umjerena bura. Danju će u Dalmaciji bura prolazno prestati i okrenuti na slab vjetar s mora. Minimalne jutarnje temperature zraka od -2 do 3°C, uz obalu većinom od 4 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 8°C u zaobalju do 13°C ponegdje u Dalmaciji.

Pretežno sunčano uz slabu do umjerenu buru bit će tijekom subote. Jutarnje temperature zraka neće se bitno mijenjati, pa će u zaobalju biti slabog mraza. Najviše dnevne temperature većinom od 8 do 13°C.

Pretežno vedro bit će u nedjelju. Krajem dana moguće je umjereno naoblačenje sa zapada. Ujutro je u nekim kotlinama zaobalja moguća magla. Noću tiho ili slaba bura, danju tiho ili slab sjeverozapadnjak. Jutro će biti još malo hladnije, danju većinom od 7°C u zaobalju do 12°C uz obalu.

UNUTRAŠNJOST:

Danas se očekuje izmjena djelomično sunčanih i oblačnijih razdoblja, a uz više oblaka su ponegdje moguće slabe oborine na granici kiše i snijega, vjerojatnije u Podravini i Slavoniji navečer, ali nigdje neće biti većih količina. Zbog hladnog tla postoji i mala mogućnost za poledicu. Vjetar slab južnih smjerova. Najviša dnevna temperatura od 2 do 6°C.

Tijekom četvrtka djelomično sunčana i oblačnija razdoblja, uglavnom u noći i ujutro uz mogućnost za slabe oborine na granici kiše i snijega. I dalje je ponegdje moguća poledica pa budite oprezniji. Vjetar slab sjeverni. Jutarnja temperatura od -3 do 2°C, a najviša dnevna od 2 do 6°C.

U petak većinom suho i djelomično sunčano. Uz više oblaka malo slabih oborina može biti u Lici, na Kordunu i u Gorskom kotaru. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 1, a najviša dnevna između 0 i 5 Celzijevih stupnjeva.

Dani vikenda nam donose suho i stabilno zimsko vrijeme. Ujutro je moguća magla ili niska naoblaka koja se ponegdje može i duže zadržati. Tijekom dana u većini krajeva će biti i sunca. Vjetar većinom slab. Bit će hladno uz jutarnju temperaturu od -9 do -3°C, a najvišu dnevnu između -2 i 3 Celzijeva stupnja.

Hladnije u nadolazećem tjednu?

Razvoj vremenske situacija u nadolazećem tjednu još nije siguran. Prema nekim prognostičkim modelima, postoji mogućnost da uz hladno vrijeme dođu i neke oborine tako da zasad ostaje otvorena mogućnost i za pahulje u nekim dijelovima Hrvatske.

Ovog petka ćemo na našem portalu prvi put procijeniti vremenske izglede za Badnjak i Božić.

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov