Saturday, Jul. 4, 2020

Karlovac: U utorak 5. kolovoza pala rekordna dnevna količina kiše

Autor:

|

07.08.2014

|

Kategorije:

Karlovac:  U utorak 5. kolovoza pala rekordna dnevna količina kiše

Vremenska nepogoda s prolomom oblaka prouzročila je u Karlovcu u utorak veliku štetu i otvorila šezdeset novih klizišta, te će Upravni odjel za komunalno gospodarstvo s ovlaštenim građevinskim tvrtkama obaviti vještačenja na oštećenim objektima, zaključio je danas karlovački Stožera za zaštitu i spašavanje.

Na sjednici Stožera istaknuto je da je prekjučer u Karlovcu pala rekordna ikad zabilježena dnevna količina kiše, pa slijedi utvrđivanje šteta, a Hrvatskim je vodama upućen zahtjev za hitnom intervencijom

Sjednici Stožera nazočili su i direktori Vodovoda i kanalizacije, Zelenila, Čistoće i Gradske toplane, koji su po Planu zaštite i spašavanja Grada Karlovca nositelji mjera u izvanrednim situacijama.

Vodna ispostava Kupa Karlovac već je izdala zahtjev svojoj središnjici Hrvatskih voda u Zagrebu za hitnom intervencijom i sanacijom odvodnih oborinskih kanala, rečeno je.

Od dežurnog sinoptičara Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Krunoslava Mikeca, Hina doznaje da su u utorak, 5. kolovoza, u Karlovcu na četvorni metar tijekom 24 sata pale 94 litre kiše, s tim da su se u razmaku od samo 90 minuta, između 6,30 i 8 sati ujutro, na Karlovac sručile 64 litre kiše.

Prema podacima DHMZ u proteklih 65 godina, koliko se na mjernoj postaji Karlovac mjere oborine, uobičajena mjesečna količina kiše u kolovozu je 96 litara po četvornom metru, a maksimalna dnevna količina bila je 93,2 litre i to 10. srpnja 1973. godine.

Budući da je dosadašnja maksimalna dnevna količina nadmašena možemo reći da je u utorak u Karlovcu pala rekordna ikad zabilježena količina kiše, rekao je sinoptičar Mikec.

Zaključak Stožera je da su nastale tri vrste šteta – odroni su prometnice zatrpavali zemljom i kamenjem, otvorilo se oko šezdeset novih klizišta, a mnogobrojna su i oštećenja na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima.

Slijedi utvrđivanje štete temeljem čega će se odlučiti postoji li mogućnost i potreba za proglašenjem stanja elementarne nepogode, kaže Katarina Matasić iz gradske Službe za odnose s javnošću.

U sanaciju štete su se uz komunalna poduzeća uključili i Hrvatski crveni križ i Vatrogasna zajednica, a u ponedjeljak će se održati i sastanak s predsjednicima postradalih gradskih četvrti i mjesnih odbora kako bi se dogovorili daljnji koraci. (Jutarnji list)

 

Naslovna fotografija: foto . Mario Pušić/CROPIX

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned