Tuesday, Jul. 7, 2020

Katastrofa na otocima u zadarskom arhipelagu

Autor:

|

12.09.2017

|

Kategorije:

Katastrofa na otocima u zadarskom arhipelagu

Pogodila nas je nezapamćena katastrofa!

U tu rečenicu načelnika Sali Zorana Morovića stane sve što se u ponedjeljak događalo na Dugom otoku, Pašmanu i Ugljanu gdje još uvijek traje borba s poplavom i njenim posljedicama. Voda je nadirala sa svih strana, a lokalna dobrovoljna vatrogasna društva pomagala su mještanima ne samo u ponedjeljak nego i u utorak jer je voda iz natopljenog tla još uvijek nadirala u podrume.

-Slušajte, u Salima se izlilo preko 200 litara kiše, možete misliti kako je to izgledalo! Bilo je poplavljeno na desetke objekata, ali ono što se dogodilo s otočnim prometnicama je strašno. U Salima više ne postoje makadamski i poljski putovi! Nerazvrstane ceste su izbrisane s karte, jednostavno su odnešene! Kada siđete s asfalta – ne možete nikud, kaže Morović pojašnjavajući da su bujice na lokalne ceste nanijele silne kubike materijala.

-Uklanjamo nanose, štete još nisu procijenjen, ali bi mogle biti višemilijunske. Ni ugostitelj koji tamo ima restoran, ni vlasnici okolnih kuća uopće ne mogu prići svojim objektima na punti Dugog otoka. Koliko sam čuo, po broju intervencija bi se reklo da su gromovi uništili na desetke telefonskih instalacija, a najveće ukupne štete su nastale u Salima, objašjnava “crni ponedjeljak” načelnik Morović.

Ništa ljepša nije ni priča njegovog kolege, Krešimira Ćosića, načelnika Pašmana u kojemu praktično ne postoji podrum koji nije bio poplavljen.

-Voda je ušla u sve podrume, a nekim ljudima su poplavljene i kuće prizemnice, uništeni su svi makadamski putovi i četrdeset posto lokalnih cesta, a značajno su podlokane i županijske i državne ceste. U Pašmanu je potopljeno 40-ak brodica, a nanose s ceste uklanjamo i dan poslije potopa, jer voda još nadolazi, pa je naš DVD imao dvadesetak intervencija i još su u punom pogonu, objašnjava situaciju u svojoj općini Krešimir Ćosić očekujući “proglašenje elementarne nepogode kako bi se ljudima makar financijski sanira dio štete koju su pretrpjeli”.

Ono što se dogodilo u Preku ipak nadilazi sve crne prognoze.

-Bilo je stravično! Po podacima i broju vatrogasnih intervencija oštećeno je stotinjak obiteljskih kuća, a ono što me dodatno brine je to što je jako oštećena i zgrada naše osnovne škole. Učenici nisu imali nastavu ni u ponedjeljak ni u utorak, a jako je upitno hoće li je biti i u srijedu. Poplavljena je školska sportska dvorana, ali voda je prodrla i na međukat i prvi kat. To je stvarno strašno izgledalo, kaže prečki načelnik Jure Brižićne usuđujući se procjenjivati štetu na školskoj zgradi koja se još utvrđuje.

-Pa tamo je primijećeno deset centimetara napuknuća jednog zida u strojarnici, pa je upitna i statika cijele zgrade. Poplavljen je i vrtić u Sutomišćici, ali tamo neće biti neke velike štete, navodi Brižić prebacujući se na općinsko središte.

U Preku je voda oštetila mjesnu šetnicu na kojoj su se podigle kamene ploče, a jako velika oštećenja zabilježena su na cestama.

-Na cesti između Ugljana i Lukorana voda je na jednom mjestu nanijela preko 20 kubičnih metara materijala! U usjeku na prometnici kod Lukorana nestao je rubni dio ceste u dužini od dva-tri metra, jdnostavno ga je bujica odnijela. Što se poljskih putova tiče, situacija je još gora, jer je oštećeno njih oko 80 posto, zaključuje načelnik Brižić.

Sva je sreća da ni na jednom od ta tri otoka nisu zabilježeni veliki poremećaji u snabdijevanju stanovništva vodom i električnom energijom. Štete će se zbrajati još danima. (zadarski.hr, Piše Predrag Opačić, Foto A.Luić, čitatelji)

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned