Friday, Jul. 3, 2020

Katastrofalne poplave u Srbiji nakon ekstremnih kiša

Autor:

|

16.09.2014

|

Kategorije:

Katastrofalne poplave u Srbiji nakon ekstremnih kiša

Poplave i u Srbiji zbog jakih kiša. U općini Kladovo na istoku zemlje poginula je jedna starija žena. S područja ugroženih poplavama helikopterima i brodovima do sada evakuirano je oko 370 osoba. Izvanredna situacija zbog poplava proglašena je jučer na teritoriju općina Kladovo, Negotin i Majdanpek. Situacija je danas mirnija u Tekiji, ali je stanje ozbiljno u selu Grabovica kod Kladova.
Na terenu su i ekipe Gorske službe spašavanja Srbije iz Boljevca i Zaječara.

“Naše ekipe su od sinoć na terenu.To su ekipe spasilaca iz Boljevca i Zaječara. Evakuacija je trajala tijekom cijele noći, kako bi pomogli ugroženom stanovništvu usred bujičnih voda i blata nastalih uslijed obilnih padalina na području cijele istočne Srbije. Situacija se je smirila, ali naše dodatne ekipe su u pripravnosti, ekipe iz Boljevca i Zaječara su i dalje na terenu. Nije bilo potrebe za dodatnim ekipama”, kaže nam Mirjana Perić iz GSS Srbije.

U poplavama na istoku Srbije nestale tri osobe, jedna stradala

U katastrofalnim poplavama na istoku Srbije jedna osoba je stradala, tri se vode kao nestale, a do utorka poslije podne evakuirano je više od 500 osoba iz tri općine u kojima je proglašeno izvanredno stanje.

Najteža situacija je u okolici Kladova gdje se tri osobe vode kao nestale, a u ponedjeljak je stradala jedna starija žena.

Poplave su ostavile pravu pustoš u Tekiji u koju se može doći samo brodom Dunavom, te u selu Grabovac, do kojeg će pristup biti moguć tek kad vojska postavi pontonski most.

Tekija je evakuirana i skoro u potpunosti zatrpana blatom, a strahuje se da bi se brdo iznad tog mjesta moglo pretvoriti u klizište i pokrenuti prema naselju jer bujice i dalje teku ulicama, javljaju u utorak navečer reporteri Radio-televizije Srbije (RTS).

U selima u oko Majdanpeka i Negotina klizišta i bujice odnijele su mostove, čupale drveće i nosile automobile.

U općinama Kladovo, Majdanpek i Negotin, gdje je proglašeno izvanredno stanje, za tridesetak sati palo je više od 150 litara kiše po četvornom metru, a zbog izlijevanja rijeka, pokretanja klizišta i odrona Kladovo je od ponedjeljka odsječeno.

U Negotinu, Kladovu i Majdanpeku u tijeku je kontinuirana kontrola ispravnosti vode za piće, na ugrožena područja upućene su dodatne snage Žandarmerije MUP-a Srbije, a u evakuaciju su uključeni i helikopteri i Gorska služba spašavanja.

Hidroelektrana “Đerdap 2” radi otežano jer su voda i mulj s okolnih brda prodrli u dio elektrane, priopćila je Elektroprivreda Srbije.

Načelnik Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je za RTS kako je “pravo čudo da, s obzirom na situaciju, nije bilo više žrtava”. (index.hr)

Na istoku Srbije je pala ekstremna količina kiše. U Negotinu za 6h je palo 110mm, za 12h 155mm i za 24h – 161mm kiše. Srednja količina oborine za rujan  u Negotinu za period 1961-1990 iznosi samo 40.8mm. Ovog rujna  je već palo 299mm ili preko 700% prosjeka!

O ekstremno kišnoj godini govore i podaci za Beograd.  Jučer, 15.9.2014.  je dostignuta brojka od 900 mm godišnjih padalina, što je daleko najranije u povijesti  beogradskih meteoroloških  mjerenja. Dosad je najranije 900 mm padalina dosegnuto tek polovicom studenog,  15.11.1937. Apsolutni rekord beogradskih godišnjih padalina  pripada 1999-oj i iznosi 1051.2mm.

Selo Boljetin Poplava 15.9.2014.

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Kredarica:  20.8°C – Novi lipanjski temperaturni rekord i druga najviša temperatura u povijesti mjerenja
Svibanjski snježni rekordi na Triglavu
Saharski pijesak došao do Islanda

O Autoru

Ned