Saturday, Jul. 4, 2020

Kišna jesenska ciklona odlazi, stiže zimska ciklona

Autor:

|

09.11.2017

|

Kategorije:

Kišna jesenska ciklona odlazi, stiže zimska ciklona

Ciklona koja je proteklih dana mnogim mjestima, osobito na Jadranu i u gorju donijela obilnije oborine postupno slabi nad Tirenskim morem. Ipak, i dalje podržava kruženje vlažnog i nestabilnog zraka pa je i tijekom četvrtka mjestimice palo još malo kiše. Iako će i u petak još ponegdje na Jadranu pasti malo kiše, ukupne količine kiše ciklone (koju smo pratili pod imenom Luka) neće se bitnije promijeniti.

Prema podacima s meteoroloških postaja DHMZ-a, na nekoliko lokacija na Jadranu  je u protekla četiri dana pala i troznamenkasta količina kiše. Za studeni ništa neobično, budući je taj mjesec prosječno najkišovitiji na gotovo cijelom Jadranu.

Najviše kiše je ciklona od nedjelje do četvrtka donijela Hvaru, čak 152.2 litre na kvadratni metar.  Malo kiše je palo i prije nedjelje, pa je od početka mjeseca na Hvaru ukupno palo 156.4 litara kiše. Mjesečni prosjek je 102.5 litara kiše. Još neke veće količine kiše od ciklone Luka su: Pula aerodrom 131.9 mm, Metković 108.3, Split aerodrom 105.5, Pazin 105.3, Mali Lošinj 97-3, Šibenik 95, Gospić i Ogulin 93.7, Plitvička jezera 88, Pula 83. Poreč 82, Delnice 80, Karlovac 77.9, Otočac 75.4…

Ciklona na odlasku je najmanje kiše donijela u Slavoniji (Slavonski Brod 3 mm, Slatina 2, Đakovo 1). A na istoku Slavonije kiša je uglavnom i izostala kao npr. u Osijeku.

Aktualna ciklona je malo snijega donijela tek u višem gorju. Snježni pokrivač je službeno zabilježen samo na Zavižanu.  Bilo ga je do 10 cm, a u četvrtak navečer u 19 sati su izmjerena 4 cm snijega.

Slijedeća dva dana će u unutrašnjosti biti suha, a malo kiše može biti na Jadranu. Krajem nedjelje, te osobito u noći na ponedjeljak i tijekom ponedjeljka stižu nove oborine.  Hladna fronta sa sjevera Europe će potaknuti stvaranje nove ciklone nad Genovskim zaljevom.  Uz jače zahlađenje kiša će brzo u gorju okrenuti na snijeg. DHMZ  u  današnjem priopćenju u višim predjelima gorske Hrvatske očekuje do utorka 15 do 30 cm snijega, a u dijelovima Like  i do 50 cm. Snijega prolazno može biti i u nizinama unutrašnjosti, a uz jaku i olujnu buru snježne su pahulje moguće i duž obale.

Prognozirana sinoptička situacija za ponedjeljak 13.11.2017. (13 h) – Duboka ciklona nad srednjom Italijom (model GFS, izvor: meteonetwork)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned