Tuesday, Jul. 7, 2020

Kišni početak klimatološke jeseni

Autor:

|

01.09.2018

|

Kategorije:

Kišni početak  klimatološke jeseni

Klimatološka  jesen službeno je počela s današnjim, prvim danom rujna. U našim i susjednim krajevima jesen je započela u znaku vrlo promjenjivog i nestabilnog vremena pod utjecajem plitkog ciklonalnog polja koje se zadržava nad našim dijelom Sredozemlja.  Grmljavinskih pljuskova je već bilo tijekom petka i u noći na subotu. Najizraženiji su bili na zadarskom području. Tako je  u Božavi na Dugom otoku do 8 sati ujutro već palo 55 litara kiše na kvadratni metar. Na meteorološkoj postaji Zadar Puntamika je palo 24.9 litara kiše.

Tijekom dana je kiše i grmljavinskih pljuskova bilo i drugdje na Jadranu te u kopnenim krajevima. Od dostupnih podataka o količini kiše koja je pala u zadnja 24 sata (do 20 sati) izdvajamo: Zadar Zemunuk 46 mm, Gradište 34, Pazin 32, Zadar Puntamika 31, Parg 26, Rab 22, Daruvar 17..

Prema podacima s mreže automatskih postaja pljusak. com  (do 21.30 sati) obilnijih pljuskova je dana bilo u riječkom zaleđu te u Istri. Tako je na u Permanima kod Rijeke palo 79 litara kiše na kvadratni metar, a u Ičićima 54 litre.  U  Dajli (Umag ) je pala 41 litra kiše, a u Humu 39 litara.

Obilnija kiša je pala i u podvelebitskom primorju (Starigrad Paklenica 54 litre, Seline 41 litra) te u unutrašnjosti Dalmacije (Hrvace 48 litara).

Jače nevrijeme je u poslijepodnevnim satima zahvatilo i dijelove zapadne Slavonije. Jak grmljavinski sustav se razvio u okolicu  Nove Gradiške. Po dojavama s tog područja bilo je i tuče.

Ispred sjeverozapadnih (Novigrad) i južni obala Istre (Medulin)  formirale su se i pijavice koje nisu došle do kopna.

U nekim pak mjestima nije (do 20 sati) pak pala ni kap kiše, kao npr u Splitu, Malom Lošinju, Slavonskom Brodu, Hvaru, Dubrovniku. U Šibeniku je do 20 sati izmjereno tek 0.2 litara kiše na kvadratni metar.

Raspodjela najviših dnevnih temperatura prvog dana klimatološke jeseni je bila raznolika. U većem dijelu Slavonije i Dalmacije je zabilježen još jedan vrući dan. U Osijeku (Klisa) je izmjerena najviša dnevna temperatura od 33°C, Gradištu 32.3°C, a Slavonskom Brodu 32.0°C. U središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti najviše dnevne  temperature su bile oko desetak stupnjeva niže i kretale su se oko 22°C ili 23°C. U Krapini je pak najviša dnevna temperatura dosegnule tek 20.8C.  Na Jadranu je njihov raspon bio od 24°C na sjeveru (Rijeka) do 31°C na jugu (Makarska).

Gradište, 1.9.2018. – foto: Ivan Baboselac

slika

Ranojutarnja nevera u dolasku na Pag, 1.9.2018
Foto: Danijel Palčić Photography

Shelf cloud , Starigrad Paklenica, 1.9.2018.
Foto: Marko Katić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned