Monday, Jul. 13, 2020

Kišni svibanj

Autor:

|

04.06.2019

|

Kategorije:

Kišni svibanj

Ovogodišnji svibanj će u našim krajevima ostati zapamćen kao jedan od najhladnijih i najkišovitijih svibanja u povijesti meteoroloških mjerenja. I dok čekamo službenu klimatološku analizu mjeseca svibnja i podatke o svim postignutim oborinskim rekordima, evo nekoliko podataka o svibanjskim oborinama.

U Rijeci je u svibnju ukupno palo 287.7 litara kiše na kvadratni metar. Riječ je o novom svibanjskom oborinskom rekordu u Rijeci u povijesti meteoroloških mjerenja tj. od 1948. godine. Dosad je rekordan bio svibanj iz 2007. godine u kojemu je palo 275.7 litara kiše na kvadratni metar. Prosječno u Rijeci u svibnju padne 103.8 mm kiše. U svibnju je u Rijeci palo gotovo 100 litara kiše više nego što je prosječno padne u studenom, najkišovitijem mjesecu u godini.

Prema neslužbenim podacima novi mjesečni oborinski rekordi su postignuti i na meteorološkim postajama u Pazinu, Komiži, zračnim lukama Pula i Split.

Na mnogim postajama, i na kopnu i na Jadranu je u svibnju količina oborine bila i za više od dvostruko veća od prosjeka. Na nekoliko meteoroloških postaja DHMZ-a palo je i više od trostruke prosječne mjesečne količine.

U Pazinu je palo 295.1  mm kiše, a mjesečni prosjek je 87.5 mm.  U Malom Lošinju je mjesečni prosjek od 61.8 mm premašen (gotovo) točno trostruko (palo je 185.5 mm).  Slično je bilo i u Hvaru gdje je svibanjskih 132.8 mm iznosilo 308 % mjesečnog prosjeka (43.1 mm).

Najviše oborine u svibnju (i u obliku kiše i snijega) je palo na Zavižanu, ukupno 376 mm, što iznosi 245% prosječne svibanjske količine.

Više od 300 mm je palo i u Ogulinu. Izmjerenih 319.2 mm je 257% prosjeka za svibanj.

 

Količina oborine u svibnju u odnosu na prosjek  (prema podacima DHMZ-a)

slika

Količina oborine u svibnju

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned