Wednesday, Jun. 3, 2020

Kod Kaknja aktivirano klizište, jedna osoba poginula (VIDEO)

Autor:

|

05.01.2015

|

Kategorije:

Kod Kaknja aktivirano klizište, jedna osoba poginula (VIDEO)

U klizištu koje se sinoć pokrenulo u naselju Bare pokraj Kaknja, u Bosni i Hercegovini, jedna je osoba smrtno stradala. Riječ je o majci dvoje djece, prenose tamošnji mediji.

Još tri ženske osobe, koje nisu stigle pobjeći, i koje su satima bile zatrpane – evakuirane su i prebačene u zeničku bolnicu.

Drama je noćas trajala satima. U akciji spašavanja sudjelovali su vatrogasci, policija, Civilna zaštita i mještani. Sudjelovala je i četa za spašavanje Rudnika mrkog uglja Kakanj, jer je klizište pokrenuto na lokalitetu gdje se prije pedeset godina odlagala rudarska jalovina.

Tragedija se dogodila, prenose mediji, nakon što se otvorio ponor dubok 50 metara, na klizištu širokom 500 i dugom 150 metara.

Više od šezdeset osoba ostalo je bez doma. Trenutno je nužno zbrinuti 18 obitelji sa 61 članom koje su trenutačno izvan svojih domova, naveli su iz kakanjskog stožera civilne zaštite.

Uglavnom je riječ o siromašnim obiteljima čije su kuće bile izgrađene na području prekrivenom otpadom iz obližnjeg rudnika mrkog ugljena, a nejasno je kako je na takvom nestabilnom terenu uopće bila dopuštena gradnja.

Geolozi uključeni u istragu o nesreći nagađaju kako je klizanje tla moglo prouzročiti naglo zatopljenje ili pak razvijanje plinova unutar naslaga jalovine.

Procjenjuje se kako na području cijele BiH ima najmanje 1800 aktivnih klizišta a na mnogima od njih su bespravno izgrađeni brojni objekti. (www.hrt.hr)

video: Dnevnik Tv1

Naslovna slika:  kurir.rs

Komentari

Share This Article

Related News

Kredarica:  20.8°C – Novi lipanjski temperaturni rekord i druga najviša temperatura u povijesti mjerenja
Svibanjski snježni rekordi na Triglavu
Saharski pijesak došao do Islanda

O Autoru

Ned