Thursday, Jul. 9, 2020

(Konačno) dan s manje kiše

Autor:

|

07.08.2014

|

Kategorije:

(Konačno)  dan s manje  kiše

Nakon što su u utorak i srijedu u dijelu unutrašnjosti lokalno pale veće, pa i ekstremne količine kiše četvrtak je konačno donio znatno manje količine kiše.

Tijekom srijede je najviše kiše palo u Slavoniji. Podaci DHMZ-a govore da je u 24 sata (jutros do 8 sati) u Slavonskom Brodu palo 43.3 mm, Požegi 33 mm,  Lipiku 29 mm, Novoj Gradiški 28 mm, Koprivnici 27 mm,  Đakovu 19 mm, Bilogori 18 mm.   Glavnina navedenih količina kiše je pala srijedu tijekom dana, tako da su večerašnji podaci DHMZ-a o količini kiše u zadnja 24 sata (do 20 sati) jednoznamenkasti. Najviše je izmjereno u Daruvaru 7.7 mm, Bjelovaru 7mm, Bilogori 6 mm, a u Slavonskom Brodu 4 mm.  U Slavonskom Brodu je od početka kolovoza već palo 67 mm kiše, što je tek malo manje od prosječnih mjesečnih 69.8 mm.

Po podacima sa mreže pljusak.com najviše kiše je danas palo u Novoj Gradiški, 18 mm.  Iako je na Jadranu bilo najviše sunčanog vremena tijekom poslijepodneva je pljuskova i grmljavine bilo u zaleđu Splita, na području Imotskog i Vrgorca. Slabijih pljuskova je kasno poslijepodne bilo i u središnjoj i sjevernoj Istri.

Najviše dnevne temperature su se u unutrašnjosti kretale uglavnom do 24 do 26°C, a na Jadranu od 28 do 30°C. U najtoplijem Šibeniku je izmjereno 30.8°C.  Temperature mora su i dalje ugodne za kupanje i kreću se od 24 do 26°C. Jutros je od tih podataka odskako Šibenik gdje je bura snizila temperaturu mora na samo 20°C.

HRT javlja da Sava ponovno prijeti županjskoj Posavini. Kod Rajeva Sela vodostaj raste u prosjeku 13 centimetara na sat.  Djelatnici Hrvatskih voda na prednasip u Rajevu Selu i Račinovcima stavljaju vreće s pijeskom u strahu od nove poplave.  Iz Hrvatskih voda poručuju kako brige zasad nema. Vrhunac vodenog vala očekuje se sa petka na subotu.  U Rajevu selu nasip može izdržati još 3 i pol metra vode, no ako znamo da je u dva dana Sava narasla za dva metra, oprez nije naodmet.

 

Naoblaka i oborine iznad Hrvatske i okolice u 14.10 sati (http://www.wetteronline.de/wetterradar)

slika

Pljusak iznad Mosora, 7.8.2014 pomogao je u gašenju požara  kod Žrnovnice-  Foto: Karlo Repac

 

Prelet Međunarodne svemirske postaje iznad Donjeg Miholjca – foto: Luka Balković

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned