Thursday, Jul. 2, 2020

Konačno malo zimskog ugođaja

Autor:

|

15.01.2018

|

Kategorije:

Konačno malo zimskog ugođaja

Nakon, u nekoliko mjesta i rekordno toplog početka siječnja, njegova sredina donijela je u kopnenim krajevima barem malo zimskog ugođaja.   Proteklih nekoliko dana najviše dnevne temperature su u kopnenim krajevima jednoznamenkaste. Tijekom nedjelje i ponedjeljka je još malo zahladilo, a u mnogim mjestima je palo i malo snijega te se stvorio tanji snježni pokrivač. U ponedjeljak ujutro je na četrnaest postaja DHMZ-a izmjeren tek po 1 cm snijega.  Ponegdje i 2 cm (Koprivnica, Puntijarka) odnosno 3 cm (Krapina). Kakva je zima, vrijedi zabilježiti i 5 cm snijega jutros u Bednji. Malo snijega je, osobito na istoku Slavonije palo i tijekom ponedjeljka. Za sredinu klimatološke zime ipak je riječ  o vrlo skromnim visinama snijega. Na Zavižanu je visina snježnog pokrivača 80 cm.

Meteorološka zanimljivost dana je prvi studeni dan u aktualnoj zimi ne nekoliko lokacija u unutrašnjosti. Studeni dan je onaj dan u kojemu najviša dnevna temperatura ostane ispod 0°C. Danas je takav dan zabilježen u Osijeku, na Bilogori, Gradištu, Varaždinu, Ogulinu, Križevcima, Bjelovaru. U navedenim mjestima  je najviša dnevna temperatura imala vrijednosti od -1.6°C (Osijek) do -0.3°C (Bjelovar).

U ostalim mjestima unutrašnjosti najviše dnevne temperature su bile stupanj ili dva iznad °C.   Malo hladnije je bilo u višem gorju: Puntijarka s maksimalnom temperaturom od -5°C, Parg -3.1°C, Zavižan -2.9°C.

Tijekom nedjelje i u noći na ponedjeljak malo više kiše je palo na jugu Jadrana, gdje je bilo i grmljavine. U ponedjeljak ujutro je na DHMZ postaji Dubrovnik aerodrom izmjereno 22.2 litre kiše, a u Dubrovniku 8 litara na kvadratni metar.

Naslovna slika: Lepoglava pod tanjim snježnim pokrivačem 15.1.2018. – foto: mmozar/Crometeo forum

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned