Thursday, Jun. 20, 2024

Kraj babljeg ljeta: Ciklona Antonela donosi zahlađenje i planinski snijeg

Autor:

|

20.10.2014

|

Kategorije:

Kraj babljeg ljeta: Ciklona Antonela donosi zahlađenje i planinski snijeg

Za nama su gotovo dvije trećine listopada. Za razliku od rujna, listopad je u dosadašnjem tijeku donio natprosječno toplo vrijeme, a nisu bili rijetki slučajevi obaranja apsolutnih datumskih rekorda. Tako je toplina prve dvije dekade listopada već osigurala da će ovogodišnji listopad biti natprosječno topao mjesec. Takvu ocjenu neće promijeniti niti jaka promjena vremena koja nam stiže već sredinom novoga tjedna. Radi se o cikloni s frontalnim sustavom koja će vjerojatno i trajno otpuhati bablje ljeto s našega područja. A da se zaista radi o produžetku ljeta ovih dana najbolje smo mogli vidjeti po popunjenim plažama u vikendu za nama. Ugodno kupanje u moru u ovom dijelu godine nije posve uobičajeno, no s obzirom da mu površinske temperature ponegdje dosežu 23°C, ne treba biti osobito hrabar za uživanje na omiljenoj plaži, bez obzira na datum. Spomenuti prodor sigurno će značajno sniziti temperature mora, ali još i više temperature zraka. Kratke rukave bar ćemo privremeno zamijeniti toplijom obućom, a nađe li se tko sljedećih dana u višim planinama, zatrebat će mu i prava zimska obuća.

Ponedjeljak nam je donio nastavak topline, u mnogim krajevima i dosta sunca. Stabilno vrijeme podržava prostrana anticiklona u Sredozemlju. Ciklone su daleko na sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku kontinenta, a vrlo dugačka hladna fronta dijeli Europu na nestabilan i svježiji sjever te stabilniji i značajno topliji jug. Nekoliko tisuća kilometara dugačka hladna fronta dodatno će se spustiti prema jugu tijekom utorka i dosegnut će sjeverni dio Alpa. Irsku i Veliku Britaniju zahvatit će nova, duboka ciklona. Prva će fronta tijekom utorka prijeći Alpe, a nad sjevernom Italijom počet će stvaranje sekundarnog ciklonalnog centra u drugom dijelu dana. Frontalni sustav spomenute ciklone nad Britanijom brzo će odmicati preko područja Francuske prema zapadnom Sredozemlju, što će dodatno ojačati ciklonu nad sjevernom Italijom. Tijekom noći na srijedu ovaj će se ciklonalni centar premjestiti nad sjeverni Jadran uz daljnje produbljivanje, a ciklona će tijekom srijede sa svojim frontalnim sustavom prijeći preko Jadrana. U pozadini ciklone čitavo će naše područje preplaviti hladna kontinentalna zračna masa.

Između ove ciklone, koja će nastaviti svoj put prema Grčkoj i istočnom Balkanu, i anticiklone nad zapadnom Europom, nad nama će se uspostaviti hladno sjeverno visinsko strujanje. Vrijeme će se u drugom dijelu tjedna stabilizirati, ali će biti znatno hladnije u odnosu na aktualno vrijeme, osobito u noćnim i jutarnjim satima.

Očekivana sinoptička situacija sljedećih dana (MetOffice)

19371254

19372338

19372542

19372846

19373240

JADRAN

Prvi dan tjedna donosi djelomično sunčano vrijeme, ponegdje uz promjenjivu naoblaku. Ujutro je u kotlinama Zagore moguća magla. Više oblačnih razdoblja bit će na sjevernom Jadranu gdje ponegdje može biti rosulje ili slabe kiše, a najviše sunca na jugu Dalmacije. Na sjevernom Jadranu će puhati slabo jugo, u Dalmaciji noću tiho ili burin, danju uglavnom slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 20 do 25°C, ponegdje u zaobalju malo niže.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekom utorka. Najviše oblaka bit će na Kvarneru, osobito u njegovom zaleđu, gdje je mogućnost za kišu najveća. U većini ostalih predjela suho iako osobito navečer na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji postoji mogućnost slabe kiše mjestimice. Puhat će slabo do umjereno jugo, navečer će na Kvarneru ojačati, a na otvorenom moru sjevernog Jadrana okrenuti na pojačan lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 20 do 24°C, u zaleđu Kvarnera malo niže.

U srijedu nam stiže promjena vremena. Jače naoblačenje već će u noći zahvatiti sjeverni Jadran. Oborine neće biti ravnomjerno raspoređene, ponegdje će pasti preko 20 litara kiše po metru kvadratnom, a ponegdje, uglavnom na zapadnoj obali Istre, očekuju se tek neznatne oborine. Kiša, pljuskovi i grmljavina prema sredini dana širit će se na Dalmaciju. U najvišim planinama kiše će prijeći u susnježicu i snijeg. Prestanak oborine i djelomično razvedravanje prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, a do večer i veći dio Dalmacije. Jaka bura već će u noći zapuhati na sjevernom Jadranu, podno Velebita bit će olujna s orkanskim udarima. U Dalmaciji jugo, a prije prelaska u buru ponegdje će zapuhati umjeren lebić. Jaka bura s olujnim udarima tijekom dana proširit će se na cijelu obalu. Navečer će bura malo oslabiti i u većini predjela okrenuti na umjerenu do jaku tramontanu. Najtoplije će biti još u noći kada ponegdje uz obalu i na otocima temperature mogu dosezati 20°C. Pad temperature zraka prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, a potom će se širiti na Dalmaciji. U ranim popodnevnim satima u većini predjela bit će između 15 do 20°C, u zaobalju i nekoliko stupnjeva niže. Navečer daljnje zahlađenje, pa će temperature u zaobalju ponegdje pasti i ispod 5°C, a uz obalu i ispod 10°C.

Četvrtak će u većini predjela biti djelomično sunčan i suh. U zaleđu Kvarnera može biti malo kiše, u planinama susnježice i snijega. Navečer u srednjoj i južnoj Dalmaciji može biti slabe kiše, iznad 1200 metara susnježice i snijega. Puhat će umjerena do pojačana tramontana koja će na otvorenom moru imati olujne udare. Jutro će biti najhladnije u tjednu. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C.

Djelomično sunčano i u većini krajeva suho bit će tijekom petka. Uglavnom je još ujutro ponegdje u Dalmaciji moguća slaba kiša. Puhat će umjerena do pojačana tramontana i bura, na moru su i dalje mogući olujni udari tramontane. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 21°C.

Pretežno sunčano bit će tijekom subote. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita pojačana i jaka. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 21°C.

Stabilno pretežno sunčano, ponegdje i vedro vrijeme nastavit će se tijekom nedjelje. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 21°C.

KOPNO

U ponedjeljak lijepo uz puno suhog vremena, više sunca, a možda opet i malo toplije. Moguća je jutarnja magla, a jutro će biti i malo hladnije. No, danju sasvim ugodno s obzirom na datum. Polako će i zajužiti što smanjuje mogućnost dugotrajne magle. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, a najviša dnevna većinom od 19 do 24°C.

U utorak postupno sve oblačnije, ali i dalje iznadprosječno toplo. Ujutro je ponegdje moguća sumaglica ili magla, osobito u Slavoniji. Tijekom dana mjestimice može biti kiše u manjoj količini. Vjetar većinom slab, u gorskim područjima ponegdje umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 13, a najviša dnevna uglavnom od 18 do 23°C.

U srijedu već od jutra posvuda jača promjena vremena. Oblaci, jaka kiša, mjestimični pljuskovi s grmljavinom, zahlađenje i jak vjetar sjevernih smjerova. Moguća je obilna kiša, osobito u noći i prijepodne. Poslijepodne će kiša u većem dijelu unutrašnjosti oslabjeti i prestati. U najvišem gorju može pasti i malo snijega. Temperatura zraka u noći i rano ujutro još od 8 do 15°C, a tijekom dana u većini mjesta između 6 i 11 Celzijevih stupnjeva, u gorju i niža.

U četvrtak i petak nema potpune stabilizacije ni više takve topline kakva je bila u prvoj polovici listopada. Bit će uglavnom oblačno, povremeno može biti rosulje ili kiše, ali valjda će biti i barem malo sunca. Ostaje prohladno, ali će sjeverni vjetrovi ipak postupno oslabjeti. Najviše dnevne temperature će u četvrtak i petak jedva biti oko 10 Celzijevih stupnjeva, u gorju samo od 1 do 5°C. Pripremite jakne i toplu odjeću, a počet će i sezona grijanja.

Za vikend bi moglo biti suho, ali nije sigurno koliko će i hoće li uopće biti sunca. Naime, moguća je dugotrajna magla ili niska naoblaka. U slučaju vedrih noći imat ćemo vrlo hladna jutra pa je moguć i mraz na što posebno upozoravamo poljoprivrednike i uzgajivače cvijeća za blagdan Svih svetih. Danju prohladno, ako se magla ili oblaci zadrže veći dio dana onda uopće nećemo ići preko 10 Celzijevih stupnjeva. Ako bude nešto sunca možda dođemo i do 13°C.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Rade Popadić