Wednesday, Jun. 23, 2021

Kraj babljeg ljeta: Snježne pahulje u gorju

Autor:

|

22.10.2018

|

Kategorije:

Kraj babljeg ljeta: Snježne pahulje u gorju

Druga listopadska dekada, sredina klimatološke jeseni protekla je uz iznadprosječno toplo vrijeme. Najviše dnevne temperature su na Jadranu, osobito u Dalmaciji nerijetko prelazile i ljetnih 25°C, a i na kopnu su uglavnom prelazile 20°C. U prvom dijelu dekade je prevladavalo i pretežno sunčano, a potom je od sredine mjeseca povremeno, zbog dotoka vlažnog zraka s juga Sredozemlja bilo i više oblaka. Tako se ipak nije ponovio scenarij iz prošle godine, kada je u istom razdoblju u Hrvatskoj uz iznadprosječnu  toplinu bilo i potpuno suho.

Mjestimice je palo i malo kiše, ali uglavnom je riječ o manjim količinama. Od 71 meteorološke postaje DHMZ-a  s kojih bilježimo količinu oborine,  kiša je zabilježena na  36 postaja. Samo je  na 4 meteorološke postaje na istoku Slavonije izmjereno od 5 (Vinkovci, Brestovac) do 9 mm kiše (Beli Manastir). Još je na petnaestak postaja palo od 1 do 4.3 mm kiše (Zavižan),  a na njih petnaestak kiše je bilo manje od 1 mm, najčešće i manje od 0.5 mm.

Prvi dan zadnje dekade mjeseca, nedjelja 21. listopada označila je i kraj listopadskog babljeg ljeta. Visinska ciklona se tijekom dana premještala preko naših krajeva dalje na jug Sredozemlja donijevši osjetno hladniji zrak. Najviše dnevne temperature su tijekom nedjelje bile od 5 do 10°C niže od  onih proteklih dana, odnosno odgovaraju dobu godine.  U nizinama kopnenih krajeva kretale su se uglavnom od 12 do 15°C, a na Jadranu od 15°C na sjeveru do 20°C na jugu.   Bilo je i mjestimične kiše, ali bez većih količina.  U unutrašnjosti je zapuhao sjeverni vjetar, a na Jadranu bura.

Najviše je zahladilo u gorskim krajevima. Tako su u rano poslijepodne u Gorskom kotaru izmjerene temperature od 3 do 5°C. U višim predjelima je bilo još za koji stupanj hladnije, pa je padao i snijeg. U višim predjelima Platka se stvorio i tanji snježni pokrivač. Od sredine dana i na Zavižanu uz temperaturu ispod 0°C (do -2°C) pada slab snijeg. Snježnih pahulja je ujutro bilo i na Sljemenu, a prve snježne pahulje sezone su zalepršale i na Dinari.

Snijeg je zabijelio više predjele Platka (foto: what’s up web cam)

New layer…

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned