Wednesday, Sep. 18, 2019

Kraj zimske idile u nizinama unutrašnjosti

Autor:

|

26.12.2016

|

Kategorije:

Kraj zimske idile u nizinama unutrašnjosti

Proteklih tjedan dana  u nizinskim krajevima unutrašnjosti vladao je anticiklonalni zimski ugođaj. Uz cjelodnevnu nisku naoblaku, često i maglu studeni dani (najviša dnevna temperatura ne prelazi 0°C) su se nizali jedan za drugi.  Najniže i najviše dnevne temperature se nisu puno razlikovale i kretale su se od -4 do -2 ili -1°C.  Mnogi su krajevi danima bili okovani injem, a povremeno je bilo  i tzv. industrijskog snijega.   Istovremeno je, zbog temperaturne inverzije  u višem  gorju,  kao  i na Jadranu prevladavalo sunčano i znatno toplije vrijeme.

Već je dan Božića, 25. prosinca i u nizinama unutrašnjosti donio sunčana razdoblja pa su gotovo posvuda najviše dnevne temperature porasle iznad 0°C. Studeni dan su u nedjelju, samo za koju desetinku stupnja Celzija uhvatili Bjelovar, Karlovac i Zagreb Pleso.  U većini mjesta su najviše dnevne temperature porasle koji stupanj iznad 0°C.  U gorju je na Božić izmjereno od 4 do 10°C, a na Jadranu od 13 do 17°C.

Nakon hladnog jutra (minimalne temperature u nizinama su se kretale od -4 do 1°C), ponedjeljak, 26. prosinca je u unutrašnjosti  donio osjetno zatopljenje, a najviše dnevne temperature su nerijetko i dvoznamenkaste,  ponegdje i za desetak stupnjeva više od onih izmjerene u nedjelju. U nizinama je izmjereno od 7 do 13°C (Slavonski Brod, Gradište).  Na Jadranu je izmjereno od 14 do 17°C.

Iznimno toplo je danas bilo u Gorskom kotaru. Tako je u Pargu najviša dnevna temperatura porasla do 16.3°C, što je samo za 0.8°C manje od temperaturnog rekorda za mjesec prosinac (iznosi 17.1°C od 4.12.1979 godine). Prije samo pet dana (21. prosinca) u Pargu je najviša dnevna temperatura iznosila samo -5°C.   Od DHMZ postaja najtopliji su danas  bili Ogulin sa 17.5°C i Knin sa 18.2°C.

U iznimno sušnom prosincu vijest su i vrlo male količine kiše. Tako je jutros u 8 sati izmjereno 1 mm u Brestovcu i Kopačkom Ritu, 0.5 mm u Vukovaru  te na još nekoliko postaja  do 0.4 mm kiše.

Maksimalne temperature zraka 26.12.2016. (www.pljusak.com)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Ned