Friday, May. 29, 2020

Kraj zimske idile u nizinama unutrašnjosti

Autor:

|

26.12.2016

|

Kategorije:

Kraj zimske idile u nizinama unutrašnjosti

Proteklih tjedan dana  u nizinskim krajevima unutrašnjosti vladao je anticiklonalni zimski ugođaj. Uz cjelodnevnu nisku naoblaku, često i maglu studeni dani (najviša dnevna temperatura ne prelazi 0°C) su se nizali jedan za drugi.  Najniže i najviše dnevne temperature se nisu puno razlikovale i kretale su se od -4 do -2 ili -1°C.  Mnogi su krajevi danima bili okovani injem, a povremeno je bilo  i tzv. industrijskog snijega.   Istovremeno je, zbog temperaturne inverzije  u višem  gorju,  kao  i na Jadranu prevladavalo sunčano i znatno toplije vrijeme.

Već je dan Božića, 25. prosinca i u nizinama unutrašnjosti donio sunčana razdoblja pa su gotovo posvuda najviše dnevne temperature porasle iznad 0°C. Studeni dan su u nedjelju, samo za koju desetinku stupnja Celzija uhvatili Bjelovar, Karlovac i Zagreb Pleso.  U većini mjesta su najviše dnevne temperature porasle koji stupanj iznad 0°C.  U gorju je na Božić izmjereno od 4 do 10°C, a na Jadranu od 13 do 17°C.

Nakon hladnog jutra (minimalne temperature u nizinama su se kretale od -4 do 1°C), ponedjeljak, 26. prosinca je u unutrašnjosti  donio osjetno zatopljenje, a najviše dnevne temperature su nerijetko i dvoznamenkaste,  ponegdje i za desetak stupnjeva više od onih izmjerene u nedjelju. U nizinama je izmjereno od 7 do 13°C (Slavonski Brod, Gradište).  Na Jadranu je izmjereno od 14 do 17°C.

Iznimno toplo je danas bilo u Gorskom kotaru. Tako je u Pargu najviša dnevna temperatura porasla do 16.3°C, što je samo za 0.8°C manje od temperaturnog rekorda za mjesec prosinac (iznosi 17.1°C od 4.12.1979 godine). Prije samo pet dana (21. prosinca) u Pargu je najviša dnevna temperatura iznosila samo -5°C.   Od DHMZ postaja najtopliji su danas  bili Ogulin sa 17.5°C i Knin sa 18.2°C.

U iznimno sušnom prosincu vijest su i vrlo male količine kiše. Tako je jutros u 8 sati izmjereno 1 mm u Brestovcu i Kopačkom Ritu, 0.5 mm u Vukovaru  te na još nekoliko postaja  do 0.4 mm kiše.

Maksimalne temperature zraka 26.12.2016. (www.pljusak.com)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned