Saturday, Jul. 11, 2020

Kratkotrajni nedjeljni predah od oborina

Autor:

|

04.03.2018

|

Kategorije:

Kratkotrajni nedjeljni predah od oborina

Nakon što je početkom vikenda kiša koja se smrzava u dodiru s tlom stvorila dosta problema, krajem subote i u noći na nedjelju je još jedan oborinski val donio do nekoliko  centimetara novog snijega.  Tako je i u nedjeljno jutro u  većini mjesta na kopnu izmjerena dvoznamenkasta visina snježnog pokrivača. Od nižih predjela najviše snijega je izmjereno u Hrvatskoj Kostajnici (66 cm), Bednji (46 cm) i Karlovcu (43 cm). Na nekoliko postaja u gorju i dalje ima više od 1 metra snijega:  Ogulin 105 cm, Crni Lug 115 cm,  Plitvička jezera 116 cm, Puntijarka 136 cm, Delnice 160 cm. Najviše snijega i dalje ima na Zavižanu, jutros 235 cm.

Tijekom subote i u noći na nedjelju obilnija kiša je pala na jugu Jadrana. Neke količine na postajama DHMZ-a (do 8 sati ujutro): Božava 33 mm, Dubrovnik aerodrom 28.2, Dubrovnik 26, Zadar 20.9, Sinj 18.8, Split aerodorm 5.8, Komiža 15.3 mm…

Nakon studenog tjedna, prva ožujska nedjelja je u kopnenim krajevima donijela najviše dnevne temperature iznad 0°C. Još su u subotu ponegdje u nizinama unutrašnjosti najviše dnevne temperature bilo do nekoliko desetinki stupnja Celzija ispod  nule. A u nedjelju 4. ožujka  samo su u Pargu (-0,3°C) i Puntijarci (-0.2°C) najviše dnevne temperature ostale negativne. U nizinama na kopnu najviše dnevne temperature su se, uz pretežno oblačno vrijeme  kretale najčešće od 0 do 3°C. Minimalne temperature su bile tek nekoliko stupnjeva niže, od -3 do -1°C. U Lici je bilo toplije, pa je u Gospiću temperatura danas porasla do 8.4°C.

Najviše sunca nedjelja je donijela na Jadranu uz dvoznamenkaste najviše dnevne temperature, u većini mjesta od 11 do 14°C. U Dubrovniku je izmjereno 16.3°C.  Zanimljivo je da su zadnja dva dana veljače u Dubrovniku bili tzv. hladni dani s minimalnim temperaturom ispod 0°C (-1.3°C i -0.6°C).  Bila su to jedina dva hladna dana u klimatološkoj zimi. Brojčano odgovara prosjeku, jer prosječna zima donese dva  takva dana u Dubrovniku (po jedan u siječnju i veljači).

Nedjeljni predah od oborina je kratkotrajan, jer početak novog tjedna donosi utjecaj nove ciklone sa zapada i nove oborine. Prije zatopljenja koje se očekuje prema sredini tjedna i u njegovoj drugoj polovici u kopnenim krajevima će još biti i snijega, ali i opasne kiše koja se smrzava u dodiru s tlom.

Naslovna slika: Sunčan dan na Dinari, 4.3.2018. – web kamera meteorološke postaje Velika Divjakuša

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned