Thursday, Jul. 2, 2020

Kratkotrajni povratak vrućina, ali bez ekstrema

Autor:

|

17.08.2017

|

Kategorije:

Kratkotrajni povratak vrućina, ali bez ekstrema

Nakon što je proteklog vikenda fronta prekinula toplinski val koji je donio brojne temperaturne rekorde, treći tjedan kolovoza protječe uz stabilno i iz dana u dan ponovno sve toplije vrijeme. Vratile su se i vrućine, ali bez temperaturnih ekstrema i rekorda koji su obilježili prvih desetak dana kolovoza.

U većini krajeva je aktualni tjedan donio  pretežno sunčano vrijeme, a lokalnih nestabilnosti je tijekom srijede bilo na sjeveru i u unutrašnjosti Istre, a tijekom četvrtka u Konavlima.

Početkom tjedna su samo na Jadranu najviše dnevne temperature dosezale 30°C, a u nizinama unutrašnjosti su se kretale oko 25°C. Iz dana u dan je bivalo sve toplije, pa su u posljednja dva dana posvuda, osim u višem gorju najviše dnevne temperature prešle vrućih 30°C.  U srijedu je ponegdje na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije dosegnuto i prijeđeno vrlo vrućih 35°C. Najtopliji su bili Knin s 36.1°C i Senj s 35.6°C.

I dok su u unutrašnjosti minimalne noćne temperature ispod 20°C (od 13 do 19°C), duž Jadrana su noći ponovno tople, a ponegdje u Dalmaciji i vrlo tople. Tako se u Splitu od srijede na četvrtak najniža temperatura nije spuštala ispod 27.0°C. Zanimljivo je da se Kninu minimalna temperatura na prijelazu iz srijede u četvrtak nije spuštala ispod 23.9°C. To je je najveća  minimalna temperatura ove godine, ujedno i peti najviši minimum u povijesti mjerenja. Samo su u, ekstremno  vrućoj 2003. godini zabilježen 4 toplije noći. Dva puta je izmjeren minimum od 24.2°C te jednom od 24.4°C i 24.8°C.

I u četvrtak je Knin s 35.9°C bio najtopliji. Slijede Zadar Zemunik s 35.7°C i Hvar s 35.5°C. I petak, 18. kolovoza će biti još jedan pretežno sunčan i vruć, a mjestimice na Jadranu i osobito u unutrašnjosti Dalmacije i vrlo vruć dan. U drugom dijelu subote i  tijekom nedjelje nova će fronta sa sjeverozapada preminuti niz vrućih dana.

Naslovna slika: Rossijeva koliba na Velebitu, 16.8.2017. – foto: Lucijan Španjić

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned