Wednesday, Jun. 3, 2020

Ledena kiša

Autor:

|

02.03.2018

|

Kategorije:

Ledena kiša

Nakon  rekordnih količina snijega i ekstremno niskih temperatura na kraju veljače i samom početku ožujka, nove probleme tijekom petka stvara  kiša koja se smrzavala u dodiru s hladnom podlogom. U višim slojevima atmosfere je došlo do pritjecanja osjetno toplijeg zraka, dok se pri tlu  zadržao hladan zrak. U takvim situacijama se kišne kapi zalede u dodiru s smrznutim tlom i  hladnim predmetima uz tlo te se stvara opasna poledica.

Takozvane ledene kiše je u noći na petak i tijekom petka bilo u kopnenim krajevima, a zabilježena je i u dijelovima Rijeke i zaleđa.  Novi list javlja o problemima u prometu na području Rijeke i okolice, Matulje, Opatije i Viškova. Bilo je i nekoliko prometnih nesreća na zaleđenim cestama, a više ljudi je zbog ozljeda nakon padova na zaleđenim ulicama zatražilo liječničku pomoć.  U nekoliko škola nije bilo nastave.

Uz obilan snijeg koji je okovao Liku, protekle je noći na širem području Gospića, Lovinca i Svetog Roka padala ledena kiša koja je ponovna uzrokovala teškoće u prometu, kao i kvarove na dalekovodima, piše HRT.

U Dispečerskom centru gospićke Elektrolike bez struje su naselja Rizvanuša i Brušane koja se strujom opskrbljuju s karlobaškog dalekovoda. Povremeno su bez struje i potrošači na području Svetog Roka.
Kasnili su autobusi u međumjesnom prometu pa su i na nastavu kasnili učenici putnici.

Ledena kiša uzrokovala je probleme i u zagrebačkom prometu. Policija je do 16 sati na očevid izašla 23 puta. Tri su osobe lakše ozlijeđene.

Nakon što su se u četvrtak ujutro temperature mjestimice spuštale i ispod -20°C, u petak ujutro su dvoznamenkasti minusi bili rijetki. Zabilježeni su na Puntijarki (-11.4°) i Pargu (-10.2°C).  U kopnenim krajevima kretale su se uglavnom od -8 do -5°C.

Zatopljenje je bilo izraženije u najvišem gorju. Tako je na Zavižanu minimalna temperatura bila -2°C, a već u 6 sati ujutro temperatura je dosegnula 0°C (podsjetimo da se zadnja tri dana veljače spuštala do -22°C, a najviša dnevna je u utorak iznosila -18°C). Najviša dnevna je na Zavižanu, nakon niza od 12 uzastopnih studenih dana danas dosegnula 2°C.  U Gospiću je kasno poslijepodne temperatura porasla do 5°C, nakon što je sve do sredine dana imala negativan predznak. Temperatura je danas poslijepodne nakratko porasla iznad nule ( do 0.8°C)  i na zagrebačkoj gori.

U nizinskim krajevima je zabilježen još jedan studeni dan u nizu. Najviše dnevne temperature su se kretale od -4 do 0°C.  U kasnim večernjim satima u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti je kiša ipak počela prelaziti u snijeg.

Duž Jadrana su minimalne  temperature imale pozitivan predznak (od 1 ili 2°C na sjeveru do 8 ili 9°C na jugu). Najviše dnevne su se na sjevernoj polovici Jadrana kretale od 7 do 9°C, a uglavnom od Šibenika južnije su imale dvoznamenkaste vrijednosti (od 11 do 14°C).

Uz spomenutu kišu koja se smrzavala u zadnja 24 sata je obilnije kiše bilo na Jadranu, a u Dalmaciji je večeras bilo i pljuskova uz grmljavinu. Od večeras dostupnih podataka o količini oborine u zadnja 24 sata (do 19 sati) izdvajamo: Dubrovnik Ćilipi 35 mm, Rab 25 mm, Rijeka i Senj 24, Ploče 19, Knin i Pazin 17, Zavižan 16 mm… Zabilježimo i da se na Zavižanu u zadnja 24 sata visina snježnog pokrivača smanjila za 10 cm i u 19 sati je  izmjereno 228 cm.

Ledena kiša u Gospiću, 2.3.2018  – Foto: Tomislav Živković

Ledena kiša u Osijeku, 2.3.2018. – foto: Anamarija Gašo

Županja, 2.3.2018. – foto: Josip Dominiković

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned