Thursday, Jul. 2, 2020

Ledeni doček nove 2015.! Moguće i -20°C

Autor:

|

29.12.2014

|

Kategorije:

Ledeni doček nove 2015.! Moguće i -20°C

Ciklona Ines zadnjih dana prosinca i aktualne godine donijela je pravu zimu. Oborine se u novom tjednu uglavnom ne očekuju, ali će zato biti iznimno hladno. Minimalne će temperature zraka čak uz obalu ponegdje dosezati i padati ispod -5°C, a u Zagori ispod -10°C, a u gorskim kotlinama i ponegdje na sjeveru zemlje i do -20°C. Osjetno zatopljenje dogodit će se dane vikenda kada može pasti vrlo malo kiše na Jadranu i miješanih oborina u unutrašnjosti. Opširnije u nastavku.

Fotografija: Lucijan Španić

JADRAN:


Ponedjeljak će biti pretežno sunčan, tek povremeno uz promjenjivu naoblaku i suho. U podvelebitskom kanalu i ponegdje na otvorenom moru može biti malo snijega. Puhat će jaka i olujna bura, ujutro će podno Velebita imati prosječnu orkansku brzinu, ali će bura posvuda sredinom dana i popodne biti u slabljenju. Navečer novo jačanje bure. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -5 do -2°C, uz obalu i na otocima od -2 do 4°C. Najviše dnevne temperature od 1 do 6°C, u Zagori ponegdje i malo hladnije.

U utorak pretežno ili djelomično sunčano i suho. U podvelebitskom kanalu povremeno snijeg nošen burom. Puhat će jaka do olujna, podno Velebita i orkanska bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -10 do -5°C, uz obalu i na otocima od -5 do 0°C. Najviše dnevne temperature od -1 do 4°C, u Zagori ponegdje malo niže.

Pretežno sunčano vrijeme bit će tijekom srijede. Podno Velebita je i dalje moguć slab snijeg nošen burom. Puhat će jaka do olujna bura koja će podno Velebita biti orkanska, slabit će u drugom dijelu dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -11 do -5°C, uz obalu i na otocima od -6 do 0°C. Najviše dnevne temperature od -2 do 4°C, u Zagori ponegdje malo niže.

U novogodišnjoj noći posvuda pretežno vedro i vrlo hladno s temperaturama ispod nule. U Zagori je moguće i niže od -10°C, a čak uz obalu oko -5°C. Dojam hladnoće pojačavat će umjerena do jaka bura.

Četvrtak će biti pretežno sunčan i suh. Još ujutro će puhati umjerena do jaka bura, sve će više slabiti u drugom dijelu dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -12 do -6°C, uz obalu i na otocima od -7 do -1°C. Najviše dnevne temperature od -1 do 5°C, u Zagori ponegdje malo niže.

Stabilno će se zadržati i u petak. Bit će pretežno vedro. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju će slabiti i prestati i na moru okretati na levant i slabo jugo. Jutro će i dalje biti hladno, ali nekoliko stupnjeva toplije u odnosu na prethodne dane. Danju temperature u porastu i najtoplijem dijelu dana bit će od 4 do 9°C, ponegdje u Zagori malo više.

U subotu će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Ponegdje je moguće malo kiše. Jutro će biti osjetno toplije pa uz obalu i na otocima više neće biti mraza. Najviše dnevne temperature većinom od 7 do 12°C.

Promjenjivo će biti i u nedjelju ujutro, a u drugom dijelu dana pretežno vedro. Ponovno će zapuhati umjerena do jaka bura i tramontana. Neznatno svježije u odnosu na subotu.

KOPNO:

U ponedjeljak će biti većinom suho i djelomično sunčano te vrlo hladno. Vjetar povremeno umjeren i jak sjevernih smjerova, do kraja dana bi trebao potpuno prestati. Jutarnja temperatura u gorju od -14 do -9, u nizinama od -8 do -3°C. Danju od -5 do -1 stupanj, u gorskim krajevima oko -10°C.

 U utorak većinom suho uz promjenjivu naoblaku i vrlo hladno. Ponegdje vrlo slab snijeg, uglavnom u gorskim krajevima. Bit će vjetrovito uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura od -13 do -6°C, uz vedru noć bez vjetra po kotlinama možda i oko -20°C. I danju vrlo hladno s temperaturom od -7 do -3 Celzijeva stupnja, u gorju oko -10°C.

U srijedu, na Staru godinu, vrijeme bi trebalo biti suho, djelomično sunčano i vrlo vrlo hladno. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar koji dodatno pojačava osjećaj hladnoće, ali bi do kraja dana vjetar trebao prestati. To će biti uvod u Novogodišnju noć koja nam donosi većinom vedro, suho i ledeno vrijeme. Prognostički materijali upućuju na to da bi temperatura zraka u ponoć mogla biti oko -16, a do jutra čak i -20 Celzijevih stupnjeva. Ovako hladno će biti samo ako noć bude vedra, ako bude oblaka onda će biti između -15 i -10°C. Svakako se za doček na otvorenom toplo odjenite, a ako planirate putovanje budite na oprezu.

 Četvrtak će i dalje biti suh i vrlo hladan uz sunčana razdoblja. Nakon ldenog jutra tijekom dana će temperatura porasti do -5°C.

Od petka će hladnoća polako popuštati, a vrijeme će se destabilizirati. To znači da će za vikend biti više oblaka, ponegdje uz slabe oborine. S obzirom da dolazi do miješanja postojećeg hladnog i dolazećeg toplijeg zraka, te slabe oborine bi mogle biti na granici kiše i snijega, a nije isključena ni pojava poledice. I jutra i dani bit će postupno topliji.

Želimo vam sretnu i zdravu 2015. godinu.

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov