Wednesday, Jun. 3, 2020

Lipanjske temperature na početku travnja

Autor:

|

05.04.2016

|

Kategorije:

Lipanjske temperature  na početku travnja

(Pre)toplo  travanjsko vrijeme nastavlja se i dalje. Uz obilje sunčanog vremena u čitavoj unutrašnjosti danas je zabilježen  topli dan, a to je dan u kojemu najviša dnevna temperatura dosegne ili prijeđe 25°C.   U unutrašnjosti su takvi dani u travnju rijetki.  Tako se u  većini mjesta u nizinama unutrašnjosti u travnju zabilježi  po jedan topao dan, a tek poneki gradovi  (Karlovac, Slavonski Brod) prosječno u travnju bilježe dva takva dana.

Prema podacima DHMZ-a najviša dnevna temperatura je izmjerena na istoku Slavonije. U Gradištu čak 28.1°C. Slijede Sisak sa 27.7°C, Osijek Klisa i Slavonski Brod  sa 27.6°C. U većini ostalih mjesta u unutrašnjosti najviša dnevna temperatura je dosegnula 26 ili 27°C.

Srednja dnevna temperatura u Gradištu je danas iznosila 20.4°C, kao da je sredina lipnja.

I na nekoliko postaja mreže pljusak.com danas su najviše dnevne temperature dosegnule 28°C, a na postaji Đakovo je izmjerena maksimalna temperatura od 29.2°C

Kako je ipak početak travnja, apsolutni temperaturni rekordi za travanj nisu ugroženi. Za usporedbu oni u većini mjesta u unutrašnjosti iznose od 29 do 31°C, a postavljani su najčešće krajem travnja.

Na Jadranu su izmjerene najviše dnevne temperature od 19°C u Zadru do 25°C u Pločama.

I u višem gorju je pretoplo za doba godine. Na Puntijarci je danas temperatura porasla do 19.7°C, Pargu 19.2°C, a na Zavižanu do 12.8°C.  Snježni se pokrivač na Zavižanu ubrzano topi i večeras u 19 sati je izmjereno još samo 16 cm snijega.

Prva tri dana su na Zavižanu donijela rekordno visoke najviše dnevne temperature zraka (izmjereno je redom 12, 13 i 15°C). Srednja dnevna temperatura na početku travnja na Zavižanu je iznosila gotovo 10°C,  kao da je riječ o sredini lipnja.

 Najviše dnevne temperature 5.4.2016. (www.pljusak.com)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned