Saturday, Jul. 4, 2020

Listopadska toplina: U Karlovcu 27°C

Autor:

|

19.10.2017

|

Kategorije:

Listopadska toplina: U Karlovcu 27°C

Središnju listopadsku dekadu ove godine pamtiti ćemo po stabilnom i iznadprosječno toplom vremenu. Za to je zaslužna prostrana europska anticiklona koja proteklih desetak dana frontalne poremećaje i ciklone „drži“ dalje od naših krajeva.  Najviše dnevne temperature već su danima u gotovo svim krajevima više od 20°C, a ponegdje prelaze i ljetnih 25°C.

U četvrtak ujutro je u Gospiću zabilježen i slab mraz uz minimalnu temperaturu zraka od -0.3°C. U nizinama unutrašnjosti minimalne temperature su imale vrijednosti od 4 do 10°C, a na Jadranu od 10 do 16°C.  Najviše dnevne su u većini mjesta imale vrijednosti od 21 do 25°C. Najtopliji su, prema podacima DHMZ-a bili Sisak s 26.4°C i Karlovac s 26.6°C. I  dalje je toplo i u višem gorju. Na velebitskom Zavižanu danas je već deseti dan s najvišom dnevno temperaturom iznad 10°C. Danas je izmjerena najviša dnevna temperatura od  13.6°C. Takva najviša dnevna temperatura bi bila primjerenija mjesecu lipnju. Prije nekoliko dana temperatura je dosegnula i  ljetnih 18.8°C.

Ipak, nakon još dva u većini krajeva stabilna i djelomično sunčana dana, kraj tjedna donosi izraženiju promjenu vremena uz oborine i zahlađenje. Tako u višem gorju može pasti i malo snijega.

Zoran Vakula, u meteo kutku na hrt.hr donosi zanimljive podatke o meteorološkim prilikama u središnjoj dekadi listopada:

„I do nedjelje će oborine uglavnom izostati, pa će mjestimice ovo biti jedno od u povijesti malobrojnih sasvim suhih razdoblja od 12. do 22. listopada. Ponegdje čak i bez ijedne kišne kapi. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a na Marjanu iznad Splita posljednji se puta to dogodilo 1995. godine, i prije toga još samo u 4 listopada, a svakodnevni podaci postoje od 1948. godine. U zagrebačkome Maksimiru posljednji put još davnije, 1978. godine. I prije toga još samo 1968., 1965., 1959., i 1956., a svakodnevni podaci postoje od 1949.

Ovi su dani u mnogim mjestima i kao malo koji ovog dijela godine po iznadprosječno visokoj najvišoj dnevnoj temperaturi zraka. Ostvare li se prognoze do kraja tjedna, za što postoji vrlo velika vjerojatnost, u Maksimiru će ovo biti prvi niz u povijesti mjerenja od 10 dana, od 12. do 21. listopada, s najvišom temperaturom zraka 20,0 °C i višom, a oko 20 °C bit će i u nedjelju, pri čemu je srednja najviša temperatura viša od ovogodišnje u istom razdoblju bila samo 2014. godine. Podjednaka iznimnost, blizu rekordne, bilježi se i drugdje u Hrvatskoj, primjerice, u Rijeci, Kninu i Splitu.

I premda će još iznadprosječno toplih dana u nastavku godine jamačno biti, poneki vjerojatno barem ponegdje već u sljedećem tjednu, ovako dugotrajno i toplo razdoblje, kakvo imamo od 12. listopada, i koje ćemo imati do kraja ovoga tjedna, ove se godine diljem Hrvatske gotovo sigurno više neće ponoviti. Što i ne treba čuditi, budući da je već druga polovina listopada.“

Naslovna slika: Zalazak u Crikvenici, 18.10.2017. – foto: Dario Grubišić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned