Tuesday, Jul. 14, 2020

Ljetna bura: Na Zavižanu 4°C

Autor:

|

16.07.2017

|

Kategorije:

Ljetna bura: Na Zavižanu 4°C

Prije godinu dana, središnji srpanjski vikend mnogo problema i na kopnu i na moru donijela je ciklona (Una).  Bilo je poplava u unutrašnjosti, olujnog nevremena te olujne i orkanske bure na Jadranu.   Ove godine, središnji vikend srpnja također obilježava bura duž Jadrana. Ona stvara probleme u prometu, a pomaže i u širenju brojnih požara koji su buknuli u Dalmaciji.

Subota je još u Dalmaciji i na dijelu sjevernog Jadrana donijela vruće vrijeme s najvišim dnevnim temperaturama do 33°C (Šibenik, Split, Makarska). Bura je zapuhala tijekom poslijepodneva i večeri. Tijekom noći je bilo i olujnih udara (Makarska 112 km/h, Šibenik i Senj 79 km/h,  Split Marjan i Dubrovnik 72 km/h..), ali većih problema u cestovnom prometu (osim ograničenja za pojedine skupine vozila na karakterističnim dionicama) nema.

Mnogo problema bura stvara gasiteljima brojnih požara na Jadranu. Tijekom prošle noći i nedjeljnog prijepodneva požari su se rasplamsali na Pagu, Viru, kod Šestanovca, u okolici Šibenika, te u peroju kod Pule.  HRT javlja: „Dva kanadera koji su stigli na požarište u Brodarici pored Šibenika vodenim su bombama u zadnji trenutak spriječili širenje vatre na kuće, kojima je vatrena stihija u jednom trenutku ozbiljno zaprijetila. Uz pomoć iz zraka šibenski vatrogasci uspjeli su staviti pod kontrolu vatrenu liniju. „

U unutrašnjosti su u subotu vrućine izostale. Uz pritjecanje hladnijeg zraka sa sjevera bilo je mjestimične slabe kiše. Najviše dnevne temperature su se kretale od 24 do 27°C.

Minimalne temperature u noći od subote na nedjelju su i dalje na većem dijelu Jadrana bile iznad 20°C. Ponegdje je izmjereno stupanj ili dva manje od 20°C, a najtoplija je noć bila u Dubrovniku s 23°C. U unutrašnjosti je nedjeljno jutro donijelo ponegdje i jednoznamenkaste minimalne temperature, ne samo u gorju. U Daruvaru i Ogulinu je izmjereno 9°C, a u većini ostalih krajeva od 10 do 15°C. Najhladnije je bilo u najvišem gorju. Tako se na velebitskom Zavižanu temperatura jutros spustila na samo 4.0°C, kao da je sredina svibnja. Prosječna vrijednost minimalne temperature za sredinu srpnja na Zavižanu je oko 9°C.

Nedjelja je donijela osvježenje i na Jadranu, tako da se u 12 sati ne mjere temperature iznad 30°C.  Kraći predah od vrućih dana biti će dobrodošao prije novog vala vrućina u nadolazećem tjednu.

Požar kod Brodarice – foto: Krešimir Bilušić

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned