Saturday, Aug. 8, 2020

Ljetna fronta: Noć munja

Autor:

|

15.06.2017

|

Kategorije:

Ljetna fronta: Noć munja

Vrlo toplo i vruće, ali i dalje promjenjivo i nestabilno vrijeme nastavlja se i dalje.  Srijeda je bila vruća u mnogim mjestima na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Izmjerene su najviše dnevne  temperature od 29 do 31°C, stupanj dva niže samo na jugu Jadrana. Najtopliji su bili Knin s 32°C i Zadar Zemunik s 33°C. U unutrašnjosti je već od jutra bilo više oblaka, pa su najviše dnevne temperature bile niže nego početkom tjedna. Izmjereno je od 23°C u Sisku do 27°C u Osijeku i Bilogori.  Kiše, pljuskova i grmljavine bilo je prijepodne u unutrašnjosti, a navečer i tijekom noći na četvrtak na Jadranu.

Ipak, u većini krajeva je palo vrlo malo kiše, uglavnom tek pokoja litra kiše na kvadratni metar ili niti toliko. Samo je na jednoj postaji DHMZ-a jučer pala značajnija kiša, 23 mm u Đakovu. Prve slijedeće najveće količine su  6 mm u Gradištu, 5.8 mm u Zagrebu (Grič) te 4.7 mm u Daruvaru.

U kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima je  izraženiji grmljavinski sustav s Italije ušao nad otvoreno more sjevernog Jadrana, te se tijekom večeri i noći premještao prema jugu. Glavninom se zadržavao nad otvorenim morem,  te je zahvatio najviše jug Istre i vanjske otoke. U Malom Lošinju je palo najviše kiše, čak 35.8 mm.  To je više od polovice mjesečnog prosjeka za lipanj. Naime, lipanj je s prosječnih 57.8 mm drugi najsušniji mjesec u Malom Lošinju, odmah iza srpnja (38.7 mm). Značajnija kiša je do jutra  pala i u Komiži (21.8 mm) te Puli (17 mm).

Zadar, 14.6.2017. – foto: Branko Turopoljac

Ogromni mamatusi uočeni iznad Murtera, uslikano iz Draga!
14.06.2017.
Foto: Šime Barešić / Otrow Photography

Munje u okolici Splita, 14.6.2017.
Foto: Rade Popadić

Električni “špageti” iznad Hvara
Foto: Jakša Kuzmičić

Munja nad Murterom snimljene  iz Draga!
14.05.2017.
Foto: Šime Barešić / Otrow Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned