Wednesday, May. 12, 2021

Ljetne nevere duž Jadrana: Meteo tsunami u Hvaru, u Kninu palo više kiše od mjesečnog prosjeka

Autor:

|

10.07.2019

|

Kategorije:

Ljetne nevere duž  Jadrana: Meteo tsunami u Hvaru, u Kninu palo više kiše od mjesečnog prosjeka

Vrlo promjenjivo i nestabilno vrijeme obilježava kraj prve srpanjske dekade.  U mnogim  je krajevima, i na kopnu i na moru, tijekom ponedjeljka i utorka palo barem malo kiše, a izraženijih grmljavinskih pljuskova je bilo osobito duž Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije. Jaki grmljavinski sustavi su protekle dvije noći zahvatili veći dio obale i otvorenog mora od Istre do Dubrovnika. Ki

U Dalmaciji je u mnogim mjestima konačno prekinuta suša koja traje još od početka lipnja. Tako je u Splitu (Marjan) u lipnju palo tek 8.5 litara kiše na kvadratni metar (lipanjsku prosjek je 51 litra). Ta je kiša pala na samom početku lipnja, nakon čega je uslijedio niz od 33 uzastopna suha dana. Taj niz je prekinut  8. srpnja kada je izmjereno 2.1 mm kiše. U utorak 9. srpnja ujutro je izmjereno 14.6 litara kiše, a 10. srpnja još 3.7 litara. Time je Split u zadnja tri dana dobio veći dio prosječne srpanjske količine kiše ( s prosječnih 27.3 mm srpanj je najsušniji mjesec u Splitu).

Prema podacima DHMZ-a (kiša u zadnja 24 sata, do 8 sati ujutro srijede 10. srpnja)  najviše je kiše palo u Kninu, čak 52.5 litara na kvadratni metar. To je više od mjesečnog prosjeka za srpanj koji je s prosječnih 45.5 litara kiše klimatološki najsušniji mjesec u godini. Podsjetimo da je lipanj u Kninu bio izrazito sušan mjesec s samo 5.5 litara kiše (od prosječnih 85 litara).

Od većih količina kipe izmjerenih tijekom utorka 9. srpnja izdvajamo i: Bakar 39, Crni Lug Risnjak 27, Delnice 21, Parg Čabar 20.4,  Komiža 19.7,  Imotski 19.5, Metković 19, Ogulin 17.8,Zadar aerodrom 17.4,  Rijeka 16.3, Plitvička jezera 15…

U večernjim satima utorka 9. srpnja jače nevrijeme pogodilo je i Vrliku gdje je orkanski vjetar rušio stoljetna stabla. Uz obilnu kišu, nije pošteđena ni zgrada Općine koja je dijelom poplavljena.

Fronta je donijela i osvježenje i u većem dijelu zemlje predah od ljetnih vrućina. Tijekom utorka su najviše dnevne temperature u kopnenim krajevima imale vrijednosti od 20 do 25°C, a duž Jadrana od 27 do 30°C.  Vruće je i tijekom utorka bilo u većem dijelu Dalmacije uz temperature do 31.5°C (Dubrovnik).

Meteorološka vijest utorka 9. srpnja  stigla je s toka Hvara. Tamo se zbog premještanja prostranog atmosferskog poremećaja preko Jadrana i niza olujnih oblaka dogodila pojava meteorološkog tsunamija, odnosno naglih oscilacija razine mora uslijed brzih promjena atmosferskog tlaka zraka. Prvo je uslijedila plima, pa oseka kada se more spustilo za oko 105 centimetara u svega desetak minuta. Sve se dogodilo oko 20:30. Oscilacije razine mora su se nastavile i iza 21 sat, ali su bile nešto slabijeg intenziteta. Za vrijeme izražene oseke, brojne brodice su se našle na suhom, ali se more ubrzo vratilo. Promjene razine mora zabilježio je mareograf splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Meteo tsunami se dogodio i u Veloj Luci, ali bio je slabije izražen nego u Starom Gradu. More je osciliralo unutar granice od 60 centimetara.

Meteo tsunami u Starom Gradu, Hvar (video Dalmacijadanas.hr)

 

Munje iznad Poljuda, 8.7.2019. – Foto: Duje Bonačić

Munje snimljene s Hreljina
Foto: Denis Flego / Denis Fotografija

Olujno nebo iznad Dubrovnika, 9.7.2019. foto: Boris Bašić

Hvar, 9.7.2019. – foto:  Jakša Kuzmičić

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned