Monday, Jul. 13, 2020

Ljetne vrućine i olujno nevrijeme: Jaka tuča u Gorskom kotaru

Autor:

|

11.06.2019

|

Kategorije:

Ljetne vrućine i olujno nevrijeme: Jaka tuča u Gorskom kotaru

Početak druge lipanjske dekade donosi nastavak ljetnih vrućina, ali i olujna nevremena praćena tučom.  Najviša dnevna temperatura je gotovo u svim krajevima dosegnula i prešla vrućih 30°C. U Šibeniku je izmjereno 33.8°C, dok je u većini ostalih krajeva danas izmjereno od 30 do 33°C.

I more se nastavlja zagrijavati izrazito brzim tempom. Tako su danas, prvi put ove godine, mjerne postaje na sjevernom Jadranu i u Dubrovniku zabilježila 26°C. U Splitu je more 24°C, u Šibeniku 22°C, a najsvježije u Komiži s 21°C.

Vrući dan je završio s izraženijim grmljavinskim nevremenima na zapadu zemlje, a bilo ih je i u unutrašnjosti Dalmacije.

U poslijepodnevnim satima je nad središnjom i južnom Slovenijom došlo do razvoja jakih olujnih sustava. Grmljavinska nevremena su bila praćena i jakom tučom koja je počinila dosta štete.

U kasnim poslijepodnevnim satima nevrijeme se iz južne Slovenije „premjestilo“ nad susjedni Gorski kotar gdje je olujni oblak još ojačao. Područje Brod Moravica zahvatila je velika tuča koja je prema prvim dojavama počinila veliku štetu. Olujni oblak je potom zahvatio područje između Ogulina i Karlovca. U večernjim satima jači olujni grmljavinski sustavi su se razvili i nad Hrvatskim zagorjem.

Jačeg razvoja oblaka je poslijepodne bilo i na granici Hrvatske i BiH, kod Dinare i Kamešnice. Nevrijeme, lokalno i uz tuču je zahvatilo krajnji sjever Cetinske krajine.

Ogromni komadi tuče – Brod Moravice i Brod na Kupi – foto: Radio Gorski kotar/Facebook

Radarska animacija oborine – 19:15 do 20:45 (ARSO radar)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned