Thursday, Jul. 2, 2020

Ljetni četvrtak: Temperature do 28°C

Autor:

|

16.04.2015

|

Kategorije:

Ljetni četvrtak: Temperature do 28°C

Travanjsko ljeto, osobito u unutrašnjosti nastavilo se i tijekom četvrtka.  Meteorološka vijest dana su, za  sredinu travnja neuobičajeno visoke najviše dnevne temperature zraka. Prema podacima DHMZ-a najtoplije je danas s najvišom dnevnom temperaturom od 27.5°C bilo u Osijeku (Čepin i Klisa) te Sisku.  Iznad 27°C je izmjereno i na aerodromu Zagreb gdje je najviša dnevna temperatura iznosila 27.2°C. Gotovo u svim ostalim  mjestima  u unutrašnjosti danas su izmjerene najviše dnevne temperature od 26 ili 27°C.

Na Jadranu nije bilo toliko toplo kao u unutrašnjosti.  Zanimljivo je da je „najsvježiji“ bio Dubrovnik  s najvišom dnevnom temperaturom od 18.0°C, a najtopliji Šibenik sa 22.8°C. Toplo je bilo i u višem gorju pa je tako u Pargu izmjereno 19.2°C, a na Puntijarci 20.1°C. Samo je na Zavižanu i Biokovu danas izmjerena jednoznamenkasta najviša dnevna temperatura, a ona je iznosila 9°C.  Danas je na Zavižanu sedmi uzastopni dan bez negativne temperature. Visina snježnog pokrivača se brzo smanjuje.  U zadnjih tjedna dana se otopilo pola metra snijega, te je večeras u 20 sati izmjereno 28 cm snježnog pokrivača.

Ipak, najniže minimalne temperature su ujutro  ponegdje bile i ispod 5°C. Najhladniji je bio Gospić sa 1.6°C, Pazin sa 2.5°C i Slavonski Brod sa 4°C.  Tijekom dana je u Gospiću zatoplilo do 21°C, u Pazinu do 21.9°C, a Slavonski je Brod bio gotovo za 23°C topliji od jutra s najvišom dnevnom temperaturom od 26.7°C.  Za razliku od Slavonskog Broda u Dubrovniku je dnevna temperaturna amplituda iznosila tek 5°C. Od minimalnih 13°C do spomenutih maksimalnih 18°C.

I u večernjim se satima u unutrašnjosti, uz pojačan jugozapadni vjetar zadržavaju visoke temperature zraka. U 21 sat je tako u mnogim mjestima u unutrašnjosti izmjereno 19 ili 20°C, a u Gradištu kod Županje čak 22°C-

Uz dosta sunca u većem dijelu zemlje, više  oblaka je bilo na sjevernom Jadranu, a to je najava promjene koja slijedi za vikend.  Travanj će slijedećih dana (još jednom) pokazati svoju promjenjivu stranu.

Maksimalne temperature zraka 16.4.2015. (www.pljusak.com)

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned