Monday, Sep. 23, 2019

Ljetni četvrtak: Temperature do 28°C

Autor:

|

16.04.2015

|

Kategorije:

Ljetni četvrtak: Temperature do 28°C

Travanjsko ljeto, osobito u unutrašnjosti nastavilo se i tijekom četvrtka.  Meteorološka vijest dana su, za  sredinu travnja neuobičajeno visoke najviše dnevne temperature zraka. Prema podacima DHMZ-a najtoplije je danas s najvišom dnevnom temperaturom od 27.5°C bilo u Osijeku (Čepin i Klisa) te Sisku.  Iznad 27°C je izmjereno i na aerodromu Zagreb gdje je najviša dnevna temperatura iznosila 27.2°C. Gotovo u svim ostalim  mjestima  u unutrašnjosti danas su izmjerene najviše dnevne temperature od 26 ili 27°C.

Na Jadranu nije bilo toliko toplo kao u unutrašnjosti.  Zanimljivo je da je „najsvježiji“ bio Dubrovnik  s najvišom dnevnom temperaturom od 18.0°C, a najtopliji Šibenik sa 22.8°C. Toplo je bilo i u višem gorju pa je tako u Pargu izmjereno 19.2°C, a na Puntijarci 20.1°C. Samo je na Zavižanu i Biokovu danas izmjerena jednoznamenkasta najviša dnevna temperatura, a ona je iznosila 9°C.  Danas je na Zavižanu sedmi uzastopni dan bez negativne temperature. Visina snježnog pokrivača se brzo smanjuje.  U zadnjih tjedna dana se otopilo pola metra snijega, te je večeras u 20 sati izmjereno 28 cm snježnog pokrivača.

Ipak, najniže minimalne temperature su ujutro  ponegdje bile i ispod 5°C. Najhladniji je bio Gospić sa 1.6°C, Pazin sa 2.5°C i Slavonski Brod sa 4°C.  Tijekom dana je u Gospiću zatoplilo do 21°C, u Pazinu do 21.9°C, a Slavonski je Brod bio gotovo za 23°C topliji od jutra s najvišom dnevnom temperaturom od 26.7°C.  Za razliku od Slavonskog Broda u Dubrovniku je dnevna temperaturna amplituda iznosila tek 5°C. Od minimalnih 13°C do spomenutih maksimalnih 18°C.

I u večernjim se satima u unutrašnjosti, uz pojačan jugozapadni vjetar zadržavaju visoke temperature zraka. U 21 sat je tako u mnogim mjestima u unutrašnjosti izmjereno 19 ili 20°C, a u Gradištu kod Županje čak 22°C-

Uz dosta sunca u većem dijelu zemlje, više  oblaka je bilo na sjevernom Jadranu, a to je najava promjene koja slijedi za vikend.  Travanj će slijedećih dana (još jednom) pokazati svoju promjenjivu stranu.

Maksimalne temperature zraka 16.4.2015. (www.pljusak.com)

 

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Ned