Saturday, Aug. 8, 2020

Ljetni dan u Hrvatskoj, nevrijeme s tučom u Sloveniji

Autor:

|

29.08.2016

|

Kategorije:

Ljetni dan u Hrvatskoj, nevrijeme s tučom u Sloveniji

Ponedjeljak je donio nastavak stabilnog vremena diljem Hrvatske. Nakon što su temperature zraka zadnjih nekoliko dana samo na Jadranu mjestimice prelazile 30 stupnjeva, danas je zatoplilo i unutrašnjosti. Tako je u Osijeku najviša dnevna temperatura iznosila 32°C. Ipak, najviših 33°C izmjereno je u Kninu. Drugdje je većinom bilo od 28 do 31°C.

U jutarnjim satima po kotlinama unutrašnjosti mjestimice je bilo magle, a magla je rano ujutro zabilježena i rijetko gdje uz samu obalu, primjerice na području Vranskog jezera.

Temperature mora su primjerene dijelu godine i većinom su od 22 do 26°C

Približavanje hladne fronte sa zapada uvjetovalo je porast naoblake kasno popodne i osobito navečer na krajnjem zapadu zemlje. Do 21 sat posvuda je bilo suho, no pogranično područje uz Sloveniju, osobito u Gorskom kotaru, zahvatili su pljuskovi i grmljavina.

To je samo manji dio sustava koji se tijekom ponedjeljka premještao preko susjedne Slovenije. 23 litre oborine po kvadratnom metru pale su u Logatecu i Begunju pri Cerknici, a 14 litara na Lovrencu na Pohorju. Uz kišu ponegdje je bilo i izraženije tuče s grmljavinom.

Slovenska uprava za zaštitu i spašavanje javlja o poplavama, odronima zemlje te oštećenim lokalnim cestama na području Slovenjgradeca i Šentilja, dok je u Mariboru uz jake oborine koje su poplavile neke podvožnjake padala i tuča.

Samo manji dio ovog sustava zahvatit će noćas dijelove unutrašnjosti zemlje, dok će se u većini predjela zadržati suho.

Foto: 24 ur

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić