Friday, Jul. 10, 2020

Ljetni suncostaj: Počelo i astronomsko ljeto

Autor:

|

21.06.2019

|

Kategorije:

Ljetni suncostaj: Počelo i astronomsko ljeto

Solsticij ili suncostaj astronomski je termin koji označava najveću ili najmanju kutnu visinu Sunca iznad obzora tijekom godine. U užem smislu označava samo trenutak u kojem Sunce doseže tu visinu, a u širem cijeli dan koji se smatra početkom novog godišnjeg doba, ljeta ili zime.

Ove godine ljetni solsticij pada danas, 21. lipnja, u 17:54 sati  po našem vremenu. Sunce tada završava svoje prividno kretanje prema sjeveru iz dana u dan te zastaje; odatle podrijetlo riječi – lat. sol (Sunce) + sistere (stajati). Od danas, točka zalaska Sunca na obzoru više se ne pomiče svakog dana malo sjevernije, već se polako vraća prema zapadu na putu prema jesenskoj ravnodnevnici (ekvinociju), a Sunce je svakoga dana malo niže na nebu. Ljetni suncostaj označava i najdulji dan i najkraću noć u godini (na Sjevernoj polutki, dok je na Južnoj gdje je danas počela zima obrnuto).

Za cijeli taj proces – izmjenu godišnjih doba – zaslužan je nagib Zemljine osi rotacije u odnosu na ravninu u kojoj kruži oko Sunca, od oko 23,5°. Zbog toga su sjeverna i južna polutka našeg planeta različito osvijetljene na različitim točkama Zemljine putanje: tijekom ljetnih mjeseci Sunce više obasjava sjevernu, a tijekom zimskih južnu polutku. Za proljetne i jesenske ravnodnevnice Sunce sja točno nad ekvatorom i obje polutke osvjetljava ravnomjerno. Stoga bi ispravnije bilo reći lipanjski suncostaj, a ne ljetni: na južnoj je polutki, naime, danas prvi dan zime.

Više o kulturološkom i civilizacijskom značaju obilježavanja suncostaja pročitajte u izvrsnoj kolumni naših partnera Šibenik Meteo iz 2013. godine,.

Astronomsko ljeto, koje je započelo danas potrajati će do 23. rujna 2018. Tog dana u 09:50 sati počinje astronomska jesen,  odnosno nastupa jesenska ravnodnevica.

A prvi dan astronomskog ljeta donio je ljetni ugođaj u svim krajevima. Uz obilje sunčanog vremena najviše dnevne temperature su u kopnenim krajevima imale vrijednosti najčešće 29 ili 30°C. Duž Jadrana je posvuda bilo vruće uz temperature od 30 do 32°C.  U Šibeniku i Hvaru je izmjereno 32.9°C. Na postaji Zadar Zemunik maksimalna temperatura je iznosila 33.0°C, a u Kninu 33.5°C.

Ipak, kao i posljednjih dana kalendarskog proljeća atmosfera iznad naših krajeva nije bila posve stabilna. Iako ih je bilo  manje nego prethodnih dana grmljavinski pljuskovi nisu izostali ni danas. Najjače nevrijeme se sredinom dana  razvilo nad središnjom Slavonijom. U Slavonskom Brodu je oluja donijela čak 30 litara kiše na kvadratni metar (to je malo više  trećine mjesečnog prosjeka za lipanj koji iznosi 86.2 mm te je po količini oborine najkišovitiji mjesec u godini). Nevrijeme je u Slavonskom Brodu u jednom satu snizilo temperaturu za 12°C. U 12 sati je izmjereno 29°C, a u 13 sati 17°C.

Početak astronomskog ljeta obilježiti će prolaz hladne  fronte preko naših krajeva pa će tijekom subote 22. i nedjelje 23. lipnja kiša, pljuskovi i grmljavina  biti česti, ponegdje i uz izraženije nevrijeme.

Zanimljivo je da se sličan scenarij dogodio i prije godinu dana. 22. lipnja 2018. naše je krajeve zahvatila izražena hladna fronta koja je donijela obilnu kišu i osvježenje,  svježina na početku kalendarskog ljeta 2018. godine je potrajala do kraja lipnja. Ipak, ove godine će predah od vrućina biti kratkotrajan. Posljednji lipanjski tjedan donosi ponovno vruće vrijeme u našim krajevima, ali izgleda bez ekstremnih temperatura kakve se očekuju u središnjoj i zapadnoj Europi.

 

Ljetni suncostaj (izvor:  hr.wikipedia.org/wiki/Suncostaj)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned