Tuesday, Aug. 11, 2020

Ljetni vikend između dvije ciklone

Autor:

|

22.05.2016

|

Kategorije:

Ljetni vikend između dvije ciklone

„Smješten“ između dvije ciklone, pretposljednji svibanjski vikend je uz obilje sunčanog vremena donio ljetni ugođaj u naše krajeve.  I u subotu i u nedjelju su u većini krajeva najviše dnevne temperature, prvi puta u ovogodišnjem svibnju prešle 25°C, a u nekim mjestima su dosegnule i 28°C.  Ipak, ne i  vrućih 30°C, što je proteklih godina bio česti slučaj u svibnju.  U subotu je najtopliji bio Šibenik sa 28.1°C, a u nedjelju Daruvar sa 27.8°C.

Zanimljiv je i temperaturni podatak iz Dubrovnika u kojemu se temperatura u noći od subote na nedjelju nije spuštala ispod 21°C. Istovremeno se minimalna temperatura u Gospiću i Otočcu spustila na 5°C.

Temperature mora na sjevernom Jadranu su 17 ili 18°C, a u Dalmaciji 18 ili 19°C, u Dubrovniku i 20°C.

Tako je  vikend donio  prve  ovogodišnje  svibanjske tople dane, i na moru i na kopnu.  Topli dani su oni u kojima najviša dnevna temperatura  dosegne ili prijeđe 25°C.  U prosječnom svibnju u nizinama unutrašnjosti takvi su dani češći nego na moru.  Njihov se broj kreće od 6 u Križevcima  i Varaždinu, 8 u Zagrebu i Sisku, 9 u Karlovcu i Bjelovaru, 10 u Slavonskom  Brodu te  11 u Osijeku.  Na Jadranu se bilježe prosječno 4 topla svibanjska dana u Zadru, 5 u Dubrovniku i Rijeci, a 9 u Splitu i Šibeniku.

Podsjetimo se da to nisu i prvi ovogodišnji topli dani. Ljetne temperature bile su zabilježene već u prvoj dekadi travnja. Tako je na postaji Zagreb Maksimir 6. i 7. travnja bilo još toplije nego danas.  Tada je izmjerena maksimalna temperatura od 26.5°C, a danas 25.6°C.  Kratkotrajni  ljetni ugođaj  imali smo i sredinom travnja. Tako je 17. travnja u Osijeku izmjereno 29.5°C, a u Slavonskom Brodu 28.0°C.

Inače, još je toplije danas bilo u susjednim zemljama. U Zenici je izmjereno 30.0°C, a u Mostaru 29.6°C. U Crnoj Gori je u Podgorici izmjereno 29.3°C. Vrućina je bilo u Španjolskoj (Murcia 34.5°C), ali i u mnogim mjestima Austrije. Najtopliji u Austriji je bio Salzburg sa 32.5°C. I u Češkoj su danas temperature dosegnule 31°C.

 

Naslovna fotografija: Pun mjesec  21.5.2016. Nin  Foto: Davor Strenja

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned