Wednesday, Apr. 8, 2020

Mali Lošinj: Novi apsolutni temperaturni rekord 37.6°C; Nevere u Dalmaciji

Autor:

|

07.08.2015

|

Kategorije:

Mali Lošinj: Novi apsolutni temperaturni rekord 37.6°C; Nevere u Dalmaciji

Nakon brojnih temperaturnih rekorda koje je donio srpanj, nije trebalo dugo čekati na prvi temperaturni rekord u kolovozu. Danas je u Malom Lošinju temperatura porasla do 37.6°C što je novi rekord za kolovoz ali i novi apsolutni temperaturni rekord.  Stari je  rekord iznosio 37.4°C, a toliko je bilo izmjereno 3. kolovoza 1998. Meteorološki se podaci vode od 1961. godine. Podsjetimo da je u srpnju u dva navrata (19. srpnja 36.9°C i 22. srpnja 37.2°C) popravljan srpanjski temperaturni rekord (stari je iznosio 36.3°C od 24. srpnja 1988. godine).

Uz Mali Lošinj danas je (zaokruženih)  38°C dosegnuto i u Kninu, Božavi, Karlobagu, Opatiji. Na nekoliko je lokacija izmjereno 37°C (Pula aerodrom, Zadar aerodrom, Rab, Senj, Split). U većini ostalih krajeva je izmjereno od 33 do 36°C.  Osim najvišeg gorja (Zavižan 23°C, Sljeme 27°C, Parg Čabar 28°C) „najsvježiji“ su bili Gospić, Ogulin i Palagruža sa 32°C.

Vrućem i vrlo vrućem petku je prethodila topla, a na većem dijelu Jadrana i vrlo topla noć. Izdvojimo podatak da je u noći od četvrtka na petak najniža temperatura u Dubrovniku iznosila 30.0°C.  Danju je porasla do 34.3°C.

Na dijelu srednjeg i južnog Jadrana se danas poslijepodne ponovio sličan scenarij kao i jučer. Uz pojačan razvoj oblaka mjestimice je bilo pljuskova i grmljavine. Meteorološke postaje nisu zabilježile veće količine kiše. Izuzetak je Muć gdje je palo 11 litara kiše. A jučerašnji pljusak je na aerodromu Split bio donio 20 mm kiše. Rijetkih pljuskova je bilo i u središnjim krajevima unutrašnjosti.

Zalazak u Splitu uz munje – foto: Karlo Repac

slika

slika

slika

slika

Splitski zalazak – foto: Krešimir Bilušić

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned