Saturday, Aug. 8, 2020

Malo sunca, pa ciklona David: U tri dana lokalno će pasti preko 100 litara kiše

Autor:

|

14.11.2014

|

Kategorije:

Malo sunca, pa ciklona David: U tri dana lokalno će pasti preko 100 litara kiše

Naslovna fotografija: Boris Bašić

Ovogodišnji listopad bio je u velikom dijelu Dalmacije neobično sušan, no studeno je očito “odlučio” ispraviti klimatološka odstupanja svoga prethodnika pa su nam se ciklone posljednjih dana nizale kao na traci, a obilne oborine nisu zaobišle mnoge krajeve Dalmacije.

U srijedu su obilne oborine najviše pogodilo srednju Dalmaciju, a u četvrtak južnu. Čak 110 litara kiše po kvadratnom metru palo je je u Pločama, gotovo cijeli mjesečni oborinski prosjek u samo 24 sata! U Opuzenu pale 64, u Dubrovniku 55, a u Veloj Luci 48 litara kiše po kvadratnom metru.

Jugo je na Jadranu konačno prestalo, a iako je bilo neznatno svježije u odnosu na prethodne dane, i dalje se zadržalo znatno toplije od normale za ovaj dio godine.

Svakako u petak i prvom dijelu subote valja iskoristiti predah od novih kiša i ciklona, jer će nedjelja, ponedjeljak i utorak donijeti nove obilne oborine. U tri spomenuta dana na mnogim će dijelovima Jadrana pasti preko novih 100 litara kiše po kvadratnom metru, na sjevernom Jadranu i Gorskom kotaru ponegdje i više!

Promjenu vremena donosi novi atlantski poremećaj, odnosno ciklona koju je Crometeo tim nazvao David, a smirivanje vremena možemo očekivati od srijede, uslijed značajnog jačanja polja povišenog tlaka zraka nad našim područjem.

Očekivana sinoptička situacija nad Europom početkom nedjelje i sredinom ponedjeljka (Met Office)

Jadran

petak će biti pretežno sunčano. Navečer na moru sjevernog i dijela srednjeg Jadrana promjenjiva naoblaka, ali će se zadržati suho. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura koja će podno Velebita biti jaka. Danju će bura oslabiti i u Dalmaciji okrenuti na većinom slab sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bit će od 5 do 9, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 21°C.

subotu će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Više oblačna vremena na sjevernom Jadranu, a više sunca na jugu Dalmacije. U drugom dijelu dana i osobito navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jače naoblačenje s kišom, ponegdje i grmljavinom. Zapuhat će jugo koje će danju posvuda jačati, navečer će ponegdje na moru biti pojačano i jako, na moru sjevernog Jadrana s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bit će od 5 do 10, uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 16 do 20°C.

Nedjelja će biti vrlo promjenjiva i nestabilna. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. Glavnina kiše past će još u noći, a danju će biti dužih suhih razdoblja. Novi oborinski val sa zapada stići će navečer do sjevernog Jadrana. Jugo će prvo malo oslabiti u odnosu na subotu, na sjevernom Jadranu i okrenuti na umjeren lebić. Navečer novo jačenje juga i južnog vjetra. Jutro će biti osjetno toplije u odnosu na subotu, a najviše dnevne temperature bit će bez veće promjene.

ponedjeljak i utorak vrlo nestabilno uz čestu kišu. U oba dana lokalno će biti izraženijih grmljavinskih pljuskova s kojima može pasti i preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo i lebić, slabit će tijekom utorka i postupno okretati na sjeverozapadnjak i buru. Bit će toplo, a u utorak malo svježije.

Kiša će u većini predjela prestati do kraja utorka, što bi mogao biti početak niza od nekoliko pretežno sunčanih stabilnih dana s hladnijim jutrima, ali i dnevnim temperaturama nešto višim od prosjeka za dio godine.

Sljedećih deset dana zime nema vidiku!

Unutrašnjost zemlje

U subotu veći dio dana suho. Ujutro je mjestimice moguća magla ili niska naoblaka, a sredinom dana sunčana razdoblja. Oblačnije od jutra u Lici i osobito u Gorskom kotaru gdje će tijekom dana povremeno biti kiše. Navečer će se kiša početi širiti i na središnju Hrvatsku. Vjetar većinom slab, popodne mjestimice umjeren južnih smjerova. Jutarnja temperatura od 4 do 9°C, a najviša dnevna između 10 i 16°C, ovisno o količini sunca.

U noći na nedjelju i u nedjelju ujutro kiša će zahvatiti veći dio unutrašnjosti. Već u nedjelju tijekom jutra sa zapada prestanak oborina i djelomično razvedravanje pa će poslijepodne biti i dužih sunčanih razdoblja. Južina pa će i jutarnja i dnevna temperatura malo porasti u odnosu na subotnju, osim ponegdje u Slavoniji.

Naslovna fotografija: Boris Bašić 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić