Tuesday, Nov. 12, 2019

Malo zime za kraj godine

Autor:

|

29.12.2016

|

Kategorije:

Malo zime za kraj godine

Srijeda, 28. prosinca donijela je u zapadnim i sjevernim krajevima unutrašnjosti malo zimskog ugođaja uz snijeg.  Iako se nad našim krajevima i dalje zadržava anticiklona, sa sjevera je jučer pritjecao hladniji i vlažniji zrak. Popis mjesta u kojima je izmjerena oborina tijekom srijede je najduži ovog prosinca,  ali se tek na tri postaje bilježi količine veće od 5 mm: Čakovec  9 mm, Hrvatska Kostajnica 8.6, Varaždin 8.4 mm.  U mnogim mjestima na  zapadu i sjeveru zemlje  je padao i snijeg,   ali na meteorološkim postajama jutros su tek tri sa visinom snijega: Puntijarka 3 cm (palo ukupno 4.9 mm oborine), Parg Čabar 2 cm i Crni Lug Risnjak 1 cm. U srijedu navečer je i u Križevcima izmjeren 1 cm snijega. Snijeg je padao i na Zavižanu (1.1 mm oborine), ali  bez stvaranja snježnog pokrivača na meteorološkoj postaji.  Snijeg je padao i u Dalmatinskoj zagori uz granicu sa BiH.

U Slavoniji kao i na Jadranu jučerašnji prodor sa sjevera nije donio oborine.  S prodorom hladnijeg zraka u unutrašnjosti je zapuhao sjeverni vjetar, a  na Jadranu je zapuhala jaka bura, ali zbog nje nema zatvorenih cesta već su uvedena samo ograničenja za pojedine skupine vozila između Senja i Karlobaga.  Zimski uvjeti na cestama vladaju u ličkom Pounju.

Jutro je donijelo negativne temperature u gotovo cijeloj unutrašnjosti, a najviše je zahladilo u višem gorju.  Tako je na Zavižanu izmjerena minimalna temperatura od -11.4°C, a na Puntijarci -7.2°C. Prije samo četiri  dana, u nedjelju 26. prosinca na Zavižanu je temperatura bila porasla na 10.9°C , a na Puntijarci do 14.8°C. Na Puntijarci je to bila druga najveća  prosinačka temperatura izmjerena  u povijesti mjerenja (od 1981). Još toplije je bilo 9. prosinca ove godine sa 16.1°C.

Na vrhu Biokova je jutros u 6h  izmjerena temperatura od -12.2°C, što uz buru  prosjeka 24.6 m/s (88.6 km/h) daje  osjet hladnoće od  -39°C

Hladno jutro je osvanulo i na Jadranu. Izmjerene su minimalne temperature od 0.7°C u Šibeniku do 4.4°C u Makarskoj, a najtoplija je sa 6.1°C bila Palagruža.

28.12.2016. – Mećava uz jaku buru na području Dinare – Bitelić (400mnv) i Vrdovo(950mnv)…foto: Karlo Repac

slika

slika

slika

slika

28.12.2016. – Trnovec Bartolvečki – foto: Tihomir Županić

slika

slika

Gračac 28.12.2016. – foto: Silvio Milanko

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned