Thursday, Sep. 19, 2019

Mareografska postaja u Bakru: Rekordna razina mora od 1929. godine

Autor:

|

30.10.2018

|

Kategorije:

Mareografska postaja u Bakru: Rekordna razina mora od 1929. godine

U ponedjeljak 29. listopada 2018. godine na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen je u 21 sat i 25 minuta vodostaj koji za 127 cm premašuje srednju morsku razinu. To je najveći vodostaj zabilježen od 1929. godine, kad je utemeljena postaja u Bakru, poručili su sa Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

– Nekoliko je mogućih čimbenika koji su doprinijeli ovako visokoj morskoj razini. Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra. Dodatni su

čimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržavale brzo podizanje morske razine.

Još jedan mogući čimbenik su stojni valovi Jadranskog mora, koji su mogli biti pobuđeni prije opaženog maksimuma i tako mu pridonijeti, ali o njihovoj važnosti znat ćemo više nakon što se provede detaljna analiza.

Pojavi rekordno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, poručuju sa Geofizičkog odsjeka. (Novi List)

Dosadašnja rekordna razina mora u Bakru je izmjerena prije 10 godina, točnije 1. prosinca 2008. Tada je izmjeren vodostaj koji je 117 cm premašio srednju morsku razinu.

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Ned